Policija

— 356' —

свега, познају како принципе 'организације јавних администрација, тако и њихов историјски развитак и начин њиховог

функционисања,“) С француског прегео

А.

ХИПНОТИЗАМ У КРИМИНАЛИСТИЦИ'). од Ж. ВИДАКОВИЋА-СЛАВЈАНСКОГ.

сз

На последњем међународном полициском конгресу у Бечу; између осталих важних одлука донета јеи одлука противу сваке примене хипнотизма у полицији. Полициски су делегати нашли да хипнотивам пружа огромне могућности за сваковрсне злоупотребе, и да га због тога не треба још легализовати ни у превентивној, ни у истражној служби. Овај разлог, по нашем дубоком уверењу, исто је толико слаб колико сентименталан, Шта се све данас не може злоупотребити2! Зар лекари не би могли да културама Веберовог и Коца бацила поморе читаве армије својих пацијената, па ипак никоме и не пада на ум да устаје против лекарског позива из страха од евентуалних злоупотреба. Исто је тако и са хипнотизмом. Злоупотребе код њега могу неоспорно бити велике, али користи од њега могу бити безмерно веће. У осталом, кад је реч о злочину увек је претежнији психолошки него професионалан моменат. Криминална историја зна за врло мали број тешких злочинаца међу лекарима и ако су они у могућности да са најмање ризика. врше најтеже злочине противу личности.

Одвојено и независно од међународног полициског конгреса — стварно најкомпетентнијег форума за полициска питања од међународног значаја — противници хипнотизма могу се поделити у две главне групе. У једну, безопасну, коју сачињавају они, који га научно не познају; који га сматрају као обману, шарлатанство, готово шантаж, нешто између мађио-

зу Мишљење — закључак — Конгреса по овом питању изложили

смо у јунуарској свесци Полиције за ову годину, у чланку „Други међународни конгрес за побољшање адмгнистрације. Ур.

') Госп. писап био је љубазан да нам уступи један одломак свога великог дела „Тајне Хипнотизма“, који кров који дан излази из штампе у издању једне угледне издавачке књижаре,, Уредништво.

|