Policija

— 364 —

мишљење све више добива потврде са прим-ном хипнотизма на животиње и на малу децу, које је опите са ненадмашвим успехом вршио недавно Д-р Лоренс.

Према данашњем стању хипнотичке науке | и њених метода може се слободно тврдити да нема личности која се не може ставити у стање хипнотичког сна било са њеним пристанком, било противу њене воље. Изузетак чине лудаци, идиоти, пијанице у акутном а донекле и у хроничном стању и морфиомани одмах после узимања морфиума.

Сва је ствар само у разлици метода, напору и дужини рада. Док је ва обичне случајеве довољна сугестија са фасцинацијом, дотле је за принудно хипнотисање потребан велики број помоћних апарата. Они сви укупно имају за задатак да принудно заморе душевни живот злочинчев, да уништи отпор једног по једног чула, и да на крају вештачки изазову конпентрацију пажње гезр. хипнотички сан.

· Да ли је симулација могућа и да ли се она може научно да утврди Симулација је не само могућа, него је и неизбежна код криваца Иследник увек мора да претпоставља да ће оптужени симулирати, и зато пре него што би ишта радио са њим има да научно проконтролише добивене резултате. Треба увек имати на уму то, да злочинци, нарочито интелигентнији, неће ни чекати да наступи чак ни пољусан, него ће одмах симулирати хипнотичку успаваност, уверени да ће им се све оно, што у таквом стању сервирају невештом чиновнику, при“ мити као свето откровење.

Зато се апсолутно не сме дозволити да дилетанти врше овакве деликатне послове, јер њихов рад не само да може да буде комичан, него и врло кобан по проналазак материјалне истине.

небо се у кварту Х. одиграо један у истини смешан и жалостан догађај. Пред неког наивног хипотизера Словенца изведена је једна девојка оптужена за крађу. Он јој је укратко взложио шта ће са њом да ради, па јој је затим затворио очне капке, Верујући да девојка спава хипнотичким сном, неспособан да то научно верификује, он јој је наредио да исприча цео догађај. Оптужена, и ако мало збуњена својим положајем, " причала је лако и искрено као и раније пред иследником, „затим се одједаред окрете „хипнотизеру“, и рече му са нео-