Policija

— 365 —

чекиваном наивношћу: „Јелте господиве, требали ја још да жмуримр“ Тек је тада свима било јасно какав је ка фи-. · јаско претрпео овај експерименат.

Треба разбити још једну предрасуду. Многе осетљиве. природе, истичу бруталност хипнотичких метода, као разлог противу примене хипнотизма. Ја не увиђам ту бруталност, бар. не у овој социјалној средини која рађа зверске разбојнике као. Чаругу, и отмене убице као Карлија и у којој се често не бежи . ви од батина (као истражног метода) чак ни у културно европским полицијама.

У једној бољој и социјално праведнијој средини гдећеи људи и прилике бити боље, м хипнотизам ће бити непотребан. А дотле — научни методи модерних злочинаца захтевају још научније методе модерне полиције.

УВОЂЕЊЕ У ЖИВОТ НОВОГ ЗАКОНА О ДРЖАВНИМ СЛУЖБЕНИЦИМА ПО ПРЕЛАЗНИМ НАРЕЂЕЊИМА И УРЕДБИ О РАЗВРСТАВАЊУ СЛУЖБЕНИКА.

„Превођење државних службеника Министарства Ун. Дела, по новом закону о државним службеницима грађанског реда. извршено је. Ти су службеници разврстани. По члану 224 тога закона за све државне службенике имала се од 1. септембра 1923. до 1. јануара 1924. донети одлука, који ће се од њих задржати и даље у служби и превести по новом закону. Санк-_ ција овом року је у томе, што се службеници, за које није донета никаква одлука, било у позитивном било у негативном смислу, имају сматрати за задржане у служби, како то предвиђа закон. — Према члану 225 закона о држ. служб. до 1. фебруара 1924. требало је све службенике, нередуциране до 1. јануара 1924, разврстати по новом закону у категорије и групе и одредити им степене основних плата и редовну станарину. Како је посао на разврставању много тежи него на превођењу, те тражи далеко више времена да буде обављен, нарочито у погледу тачног обрачунавања времена проведеног у служби, које се узима у рачун, то је очита ствар, да се разврставање није могло извршити у законом року; конста-_

=