Policija

— 317 —

Полицијски писари, који могу на томе положају остати разврстани су у трећу групу друге категорије, као вишу групу, сви (јер је њихов број према кадру писара врло незнатан), изузимајући оне са школским квалификацијама који имају мање од пет година службе а који су разврстани у четврту групу друге категорије, јер тако мора да буде по члану 230. у вези члана 57. зак. о држ. служб. Дакле проценат полицијским писарима није ни у колико сметао, да буду од Комисије што боље разврстани. Али је штета, што их уредба није предвидела у све три категорије.

Дужност полицијских писара је врло знатна. Они су референти среских начелника, његови помагачи, заменици и у многим и многим приликама самостални раденици. Они треба да су солидне спреме, да познају масу разнородних закона и прописа. Они треба да се рекрутују из правника и од њих треба, као из подмлатка, да се одабирају чиновници за већа звања. Ми пак међу њима не можемо наћи ни двадесетину дипломираних правника. Судбина и тога маленог броја правника је таква, да их Уредба разврстава само у другу категорију и ако имају квалификације за прву категорију, и ако би требало да их је Уредба о разврставању предвидела и међу службенике прве категорије. — Ако ови школовани људи оду из те струке, где се, ето, неприродно, не тражи (бар у границама могућности) више правничко образовање, патиће она тим више, а успособљене снаге за већа звања неће моћи из нижих да буду рекрутована.

Закон је дао могућности, да чиновници, који су се затекли у служби на дан 1. септембра 1923. остану на неким положајима бар треће категорије без икаквих школских квалификација и без одређених година службе само ако Стручни „Савет да о томе повољно мишљење. Међутим члан 231., који говори о превођењу званичника и служитеља, није прецизан, да ли се могу преводити и они без квалификација. Комисија је протумачила, да за оне званичнике и служитеље, који су се затекли 1. септембра 1923. у служби нису потребне квалификације предвиђене новим законом и да се имају развр„стати, појамно ако Комисија с погледом на општу ваљаност „њихову нађе, да их не треба редуцирати.