Policija

— 378 —

Преведени званичници и служитељи сви су добили при разврстању веће групе чим су за њих имали прописне године службе; проценти им нису сметали, јер на лицу места има релативно далеко већи број нових службеника или са мало година службе.

Радови људски нису савршени. Међу масом решења, донетим у једном овако прелазном и новом стању, може бити и погрешака и неправилне примене закона. Службеници имају право жалбе на решења о разврставању у року од тридесет дана по саопштењу. Решења Министрова о разврставању доставиће се службеницима у место саопштења, и од дана пријема решења на рецепис тече рок за жалбу. Решења имају бити формална и мотивисана. И ако су то решења Министрова, то су у ствари под потписом Министровим достављања донетих одлука Комисије и Комитета Министара. Има их 6.313.

Једна велика мана закона о државним службеницима и Уредбе о разврставању је у томе, што су масу чиновника. ресора Министарства Унутр. Дела ставили у незавидан положај. Школа јесте добра ствар; она је подлога и гарантија за правилно функционисање апарата државног; али не треба семетнути с ума, да су школе разне врсте; и да је добра школа и она, која се учи уз праксу код ваљаног и спремног старијег чиновника, — па је ширим прелазним наређењима требало омогућити опстанак на положајима још једном делу спремних и и исправних среских начелника, секретара и писара све док се не нађе боља снага, која ће носити на својим плећима државну администрацију. Те боље снаге ми данас довољно немамо. — Ако нећемо да нагласимо евентуалну парцијелну дезорганизацију струке Министарства Унутр. Дела, морамо бар да поменемо, да су нови закон о државним службеницима и Уредба о разврставању створили једно стање, донекле горе него оно пре 1, септембра 1923., од кога ће до душе само за прво време, да трпи и сам ауторитет државне власти са ове две тачке гледишта: прво, у очима народа ауторитет власти пада, када се њен орган, који је био носилац те власти деградира и одлази на подређене дужности (срески начелник или писар за архивског приправника или за: узничара — апсанџију); колико јуче смо дали ауторитет једном органу, а сада му га нарушавамо; друго, тако дегради-