Policija

— 379 —

рани орган неће више никад бити онако: добар и неће никад. више имати ону жељену добру вољу за службу као до момента личног разочарења о своме капацитету било реалном“ било уображеном, а од таквог разочараног органа неће народ, коме служи, да има много користи, што све худи ауторитету државне власти у опште. Све те неповољности могле су се отклонити целисходним прописима.

Како је врло велики број чиновиика Министарства Унутр. Дела по новом закону разврстан у ниже категорије и у положајне групе од оних, које су Уредбом предвиђене за дотична звања, и како нема нових кандидата за упражњена. места тих звања; то ће многа места остати без титулара, док су с друге стране многи чиновници остали за сада, без" звања, док се неким начином не расправи, како ће се спасти општа, незгодна, ситуација у организацији државних власти. и, за сада под питањем, позиција некојих разврстаних чиновника. Врло велика потреба је била, да Уредба о разврставању“ буде измењена.

Држава се према великим функционерима показала доста: издашна, а према малим доста скромна.

24. маја 1924, год. у Београду. А Ј. Кувмановић.

ПОЛИЦИЈСКИ ЗАКЛОН (ШИЛД).

Америчка полиција, у много прилика до сад, пружила наж је доста лепе поуке о полицијском раду, и неколико корисних: проналазака ва полицијску службу штампао сам до саду Полицији.

За данашњи чланак, највише ме је побудила последња: погибија наших полицајаца, приликом опседања једне куће у Битољу, у којој су били качаци.

Реч је о полицијским гаклонима. Они су уведени у употребу у чикашкој полицији. Као што је познато, у Чикагу се“ врло често дешава, да је полиција принуђена да опседа зграде, у које се затворе и из њих бране, притешњени зликовци, Разуме се, да су полицајци у оваквим приликама, били изложени: великим опасностима и погибељима.