Policija

п ЗЕУ ==

2. Одредбе 5 356 в казн. зак, нису укинуте законом о становима, али је њихова примена ограничена на зграде и „локале, који не потпадају под овај закон (нове зграде).

У.

Суду општине милошевачке:

У прошлом броју „Полиције“ (Поуке и обавештења, ХХ) изложено је детаљно какве дужности школске општине имају према школама и наставницима, и обележена права последњих на стан и огрев. Св. Бр. 1849.

М1.

Суду општинском — Винча:

По чл. 97. тач. 2. закона о општинама, општински суд има не само право, већ и дужност, да против арендатора, који је безразложно одустао од закљученог уговора са општинем о закупу касапница, поведе код надлежног суда спор за накнаду штете, без обзира на положену кауцију, јер је ова недовољна за покриће наступеле штете по општину,

По 8 465 грађ. суд. пост. само се општински прирез може жнаплаћивати без судске осуде. Св. Бр. 867.

УП.

Суду спштине градачке (срез студенички):

По чл. 13. зак. о општинама, свака општине мора имати «своју зграду за судницу, која мора бити близу друма или места где је живљи саобраћај, по могућству на средокраћи општине, а по чл. 14. ова зграда мора бити засебна и имати најмање две собе и чекаоницу. У сеоским општинама ове зграде не мораја биги од тврдог материјала.

Одлуком Државног Савета, од 20. септембра 1910. год, Бр. 8382. објашњено је:

„Општински одбор у сеоским општинама надлежан је да решава о подизању какве општинске грађевине само у том случају, ако трошак око тога износи мање од 1500 динара и ако за то није потребан никакав прирез, а у противном надлежан је опттински збор по чл. 33. тач. 4. зак. о општинама“,

По тач. 8. овог истог законског прописа, општински збор решава и о месту где ће бити општинска судница у селу или варошици.