Policija

— 384 —

И за подизање и оправку општинских грађевина, важе одредбе закона о подизању јавних грађевина — 5 44. ов. зак,

По 88 5, 18 и 37 овог закона, за грађевине у вредности већој од 1000 динара, морају се претходно саставити планови, предрачуни и добити потребно одобрење од надлажне грађевинске власти, а потом расписати лицитација, а по 925 истог закона грађевине у вредности испод 1000 динара могу се подизати и у режији, по одобрењу грађевинске власти. И у једном и у другом случају треба се обратити надлежној среској власти, која ће учинити даље шта треба. Св. Бр. 904.

УШ,

Живадину Жикићу, деловођи општине трнавске:

1. Одељак УП. чл. 105. закона о општинама не односи се само на председника општине београдске, већ на све општинске председнике. Према овоме, и председници сесских општина морају имати најмање 30 година.

2 У прошлом броју Полиције (Поуке и обавештења, 1Х) објашњено је, да се за застарелост општинског земљишта изискује рок од 36 год. Према овоме, у случају о коме је реч овај рок још није истекао (1924—1889—35), Потребно је још извидети, да ли није било прекида застарелости, у смислу. 5 945. грађан. закона.

ЈХ.

Јестратију А. Жагрићу, деловођи општине карбуничке:

1. У прошлом броју „Полиције“ (Поуке,и обавештења, УЦ, 2) објашњено је, да је одређивање плата општинским деловођама преко минимума одређеног чл. 118, зак о општинама цекључиво право општинског одбора, према чл. 86. т. 14 истог закона, и да надзорна власт у ово не може улазити, а у „Полицији“ Бр.3—4 за ову годину (Поуке и обавештења, ХУ) изложене су дужности општинских власти, и њихов однос према пореским властима, у погледу разреза порезе и склапања пореских рачуна.

2. У закону о народним школама није предвиђено ко ће саслушавати ђачке родитеље због нешиљања деце у школу, али пошто је учитељ надлежан да оправдава изостанке од школе, и да због неоправданих изостанака оптужује школском одбору одговорна лица (чл. 24. овог закона), то је природно