Policija

— 386 —

Софијски прошокол од 25. новембра 1923. године односи се на емигранте, т. ј. на наше поданике који су емигрирали у Бугарску после Букурешког Мира (1913. године).

(О сваком лицу, које се бесправно врати из Бугарске, треба одмах известити надзорну полицијску власт.

Х.,

Суду општине ракошке:

Поводом једног конкретног случаја, Мин. Ун. Дела стало је на гледиште да се у згради, која има месно кафанско право, не може једновремано обављати и механска и кафанска радња.

Св. Бр. 742.

ХИ.

Суду општине грочанске:

Питоми зечеви сматрају се као и остале питоме животиње (5 238 грађан. зак.) те се с тога и у случајевима њиховог убијања у штети, без знања и одобрења власти, има применити 85 375. тач. 7. кавн. зак, у вези са претпоследњим ставом истог законског прописа.

Одредба 8 236. грађан. закона односи се на ухваћену или привремено припитомљену дивљач. Св. Бр. 943.

ХМ.

Вуколи Спахићу, благајнику општине — Илино брдо (округ плеваљски):

1. Школски прирез плаћају само чланови школске општине, као што је то објашњено у „Полицији“ Бр. 5—6 за ову годину. Према овоме, овај прирез не може се наплаћивати од лица која нису чланови школске општине, без обзира на то што она имају непокретно имање у овој општини. | 2. Чланом 119. зак. о општинама председник општинског

суда овлашћен је да кметовима и општинским службеницима даје одсуство до џет дана.

3. Надзорна власт може кажњавати општинског председника за кривице предвиђене чл. 157 и 158 зак. о општинама а жалбе против одлука о изреченим казнама подносе се Државном Савету, у смислу чл. 170 и 171 овог закона.

ХУ. Димитрије 1, Милићевић, полицијски писар среза плеваљског упутио нам је ово питање: