Policija

— 387 —

„За дело убиства окривљени је извршном пресудом првостеденог суда поред казне (затвора) осуђен још да плати брату убијеног 2500 динара на име погребних трошкова,

Кад је приватни тужилац позват да прими новац, изјавио је да Неће да га прими, јер осуђеног сматра крвним непријатељем, „а власш — додао је — нека са новцем ради шта зна“.

Молим за објашњење шта да се ради са овим новцем, пошто у кривично судском поступку овакав случај није предвиђен“.

На ова питања одговарамо: Случај, о коме је реч, има се расправити по Височ. Уредби, од 28. фебруара 1852. г., која гласи:

„У случају, кад ко припадајуће му новце од суда, или од полицајне власти, не би хтео примити, тахови новци да се предаду надлежном суду у депозитну касу, и овде да се причувају за једну годину дана, па ако тичуће се лице на достављено му о томе решенију суда, не би у теченију овог рока дошао да исте своје новце по одбитку прописне депозитне и папирне таксе прими, онда да се сва сума, као отуђена, која господара нема, сматра, и по томе правителственој каси преда, од куда је нико више неће моћи тражити ни добити“.

ХИЛ.

Суду општине добрњске:

Одговор на постављено питање налази се у „Полицији“ за ову годину, Бр. 1—2 и Бр. 7—8 (Поуке ц обавештења, Пи 1). Ако је суду потребно још какво обавештење, нека «се обрате са прецизним питањем. Св. Бр. 753,

· ХУП.

Суду општине вор. Александровац:

Одредба 8 471. тач. а грађ. суд. поступка постоји у јавном интересу, и с тога власти морају о њој водити рачуна по званичној дужности, т. ј. пазити да се она не изиграва. 'Ова дужност нарочито лежи на органима општинске власти, који, као познаваоци месних прилика, најбоље знају право стање ствари. Према овоме, општински судови морају одрећи сваку своју сурадњу у изигравању ове одредбе, јер у противном могу кривично одговарати.