Policija

— Бве:—

ЛИСТАК

ТАКМАЦИ. — из НАШЕГ СРЕДЊЕГ ВЕКА. —

Наша историја, покиданих листова и истрвених страна, не обилује подацима о ближем животу и о интимним ДОЖИВљајима у кући и у јавном раду. Зато ће, држимо, детаљ који се овде саопштава само по неколиким речима случајног записа, показати колике би занимљивости знале казати старе кронике да су и у нас опремане и, што је важније, сачуване онако како је, па и то не увек, било на западу.

ж ж ж

Један од најранијих службених актова старе српске државе, издан за владе Стевана Првовенчаног, тиче се забране недопуштеног начина трговања.

Ван сумње је, да је трговина вином била врло важна. Зацело се на исправност у том, као и у сваком другом послу много полагало. Било је, можемо мислити, разлога да сеи особитим мерама спречи свака рђава употреба трговачког права у руковању једним тако важним предметом — кад се одређују оштре казне за трговца који би се ухватио да у вино досипа воду, и да ту мешавину продаје под именом правог вина.

Те, тако рано издане, наредбе ни доцније нису опозиване — и ми имамо из прве половине четрнаестог века, из доба владавине Краља Стевана Дечанског, један интересантан случај суђења због забрањеног начина трговања.

Трг је у Брскову, месту толико знаном по ковању првог српског краљевског новца, вазда био жив и знатан, па је и трговање вином долазило у послове који су се могли обављати с великим успехом. А како је на брсковском тржишту владало потпуно народносно шаренило, то је у пословању по– требна била особита пажња, нарочита солилност у раду, да би се тако у свестраној утакмици туђинаца и домородаца могло доћи до повољних резултата.

Ми данас не знамо све појединости ове мале историје: која се овде излаже, али верујемо да је она и важна и занимљива. .