Policija

— 392 —

потребном књигом. Артур Валка, кр. владин перовођа код покрајинске управе у Загребу заставио је и у властитој својој наклади издао „Приручник за редарствену службу“. Књига, која износи 840 стр. великог формата подељена је у два дела. Први, општи део обухвата појам и биће редарства, управни поступак, састав и организацију редарства по начелима управне науке и по засадама законским и ннаредбеним нашег управног права. При том се аутор служио признатим и утврђеним констатацијама познатих светских управно правих капацитета, Други део, материјални садржи почевши од Устава све прописе важне и одлучне за редарствену службу (њих 900 на броју), од најстаријих датума па до данашњег дана. На концу књиге додано је кронолошко казало и исцрпно абецедно стварно касало, што омогућује брзу и лаку практичну употребу бројних прописа, који су у књизи сакупљени.

Писац дистингирајући особито добро појам редарства и редарственог делокруга од општег и разграњеног појма управе у опште, те дајући јасног изражаја модерном научању, да и редарство, та једна од најважнијих функција државног оргавизма у перпетуирању општег реда, сигурности и благостања, мора такође све деловање да темељи на законским основама и прописима надлежних наредбодаваца, није презао латити се тешког и напорног посла, да коначно, овакво, какво је израђено дело на свет изда.

У погледу састава редарствене службе добро писац истиче да тај састав није постављен и уређен правним основама онако, како би то требало, већ се је тај састав праксом развио и кроз низ година усталио те постао релевантан, Напомињући прије свега да је код Министарства Унутрашњих Дела у израдби основа закона о јединственом уређењу (организацији) полиције у нашој држави, могао је тек у краткој напомени дати приказ о општем уређењу редарствене службе на подручју целе државе. У књизи приказани састав редарствене службе — а тај је приказ доиста одличан — узет је ионако, како се је исти кроз дугогодишњу праксу оригинална развио у правном подручју Хрватске и Славоније. Стог стаја„лишта књига ће у многоме послужити свима онима меродавним факторима, који раде на доношењу закона о једин„ственој организацији полиције у нашој држави. А и онда, кад