Policija

= 593

буде тај закон ступио на снагу, требаће још много времена, док се уреди материјално-правна садржина редарствене службе, тј. док се издаду закони и прописи, који ће у погледу редарства ваљати за целу краљевину. Баш отуда и важност и корисност ове књиге не само за се оне, који имају да у пракси редарствену службу обављају, већ и за све оне, који раде и имају да докончају све законе и прописе односеће се на унификацију полицајно- правних прописа наше државе.

Цена књизи је 190 динара повезаној, а 170 динара бро-

шираној, код доставе поштом

10 динара више. Добија сеу

Надбискупској тискари у Загребу, Каптол бр. 21 или поузећем.

Д-р В. Бабић.

РАБА МАСКЕ

Радио и полиција. — Модерна полиција више неће моћи да ради без радиа, који је већи до сада чино огромне услуге. Злочинац, који је извршио убиство Курца у Берлину, могао је бити пронађен искључиво помоћу Ради-а. Тако је било и са опасном крађом у Њујорку, где су злочинци просто опљачкали једну банку. После једног сата, опис злочинчев био је путем Радиа разаслат свим личностима, које имају радио-апарат, тако да су на њега сазнали 3,000.000 људи.

Сличан је био случај и са банкаром Ротом, који је после извршених проневера ·побегао из Хамбурга за Америку. Радиом је његов опис саопштен свим бродовима, и банкар је ухапшен на самој морској пучини. |

Сада се врше експерименти са фотографисањем у даљини Овакве радио-фотографије и-

маће огромног значаја у криминалистиџи и пружиће велике олакшице полицији.

Новине у загребачкој полицији. — Органи загребачке полиције—оружна варошка стража, имају да се похвале са неколико својих успеха у последње време.

Они су организовали своју сопствену блех музику, у којој њих 36 оружника свирају. Међу њима је највећи број оних који су раније припадали ријечкој полицији. Инструменте за свирање такође су набавили захВваљујући преданости и одличној организаторској способности њиховога шефа полиције, који их у томе њиховом прегнућу искрено потпомаже.

Оружници спортисте установили су такође спорт-клуб са више секција. Клуб има свога професионалнога наставника и