Policija

— 601 —

За то г. М. Јовановић вели: „.......... ту су две државине, од којих се ниједна не јавља као самовлашће па треба утврдити која је од њих јача, преча, боља (стр. 85)“. Она власт која има шаку дужност, може бити само судећа.

Та власт није аутоматска, па без икаква размишљања и оцене, само физичком силом да очува затечено стање, нити је то њен једини задатак, још мање је затечено стање увек и законито, већ она има између две државине, као што каже г. Јовановић, да нађе и реши која је „преча, јача боља“. 8. 202 грађ. зак, нема оно значење које му придаје г. Р. Законски смисао тога прописа је, да покаже корист од државине соттодит роззеззјол5. А та корист састоји се, како су римски правници рекли, ш рам саџза тећог ез# сопфћо розздепне.

У случају спора, ако противна страна нема јачих доказа од држаоца, онда при једнаким доказима јачи је онај који већ држи ствар — 1 рам саџза теНог езћ сопа о розздеплн, Ако би противник поднео јачи доказ о праву на државину имања, и та државина имала све законом прописане услове за своју важност, управно полициска власт не би смелл ухватити се за 5 202. грађ. зак. и, на супрот доказаном јачем праву на државину од стране тужиоца, силом власти заштитити затечено стање и одржати државнину туженог ма и са слабијим правом.

6) У самом том факту, што је суд означио управнополициску власт као свог помоћног органа, лежи већ доказ, да је та власт судећа. Иначе, какав би други разлог могао бити таквом означавању. То је, у ствари, вршење оне улоге из 8 201. грађ. закона у коме се вели: „....... него ћеш од суда помоћи тражити“. С погледом само на таку улогу, г. Јовановић је, говорећи о државинској заштити и одговарајућим споровима, могао навести: „....... али и полициска власт радећи у многим чисто судским функцијама, јавља се, нарочито у нас, као орган судске власти у тим пословима“ (стр. 84).

Да је она ту у улози чисто судеће власти, доказује нам и тај факт, што она као управна за расправу тих спорова није ни надлежна, јер законом на то није позвана, Она као таква, у споровима ове врсте, нема да заштићује „полициски ред“, — као што вели г. Р. — јер шај ред није апсолутно ничим, ни од кога и ни у чему угрожен.

„Полиција“ 2