Policija

— 602 —

4. „И Управни Суд је надлежан да оцени, да ли је она, остала у границама своје управне функције или је преузела на себе судску функцију“, — Наводи даље г. Р.

Највећи недостатак овог тврђења је у томе, што нам г. Р. није навео и законски пропис који би ту надлежност давао Управном Суду. Гола реч г. Р. и сувише је немоћна да ту празнину потпуни.

Кад је суд означио управно-полициску власт, као свог органа у тим пословима, кад ти послови долазе у домен чисте судске власти, онда, по начелу поделе власти, Управни Суд у принципу нема права да испитује, да ли се је управна власт при том раду кретала у границама судом датог јој овлашћења или не. ~

(Означавање управне полициска власти у овим пословима „органом судским“, има правни значај: делегације власти. Да ли се је орган са делегираном му влашћу својим радом кретао у датим му границама или не, — оцена тога питања спада једино у надлежност онога који делегирао власт, а то је Грађанског Суда никако не Управном Суду. То право могло би још једино припасти Кривичном Суду, У случају предвиђеним Чл. 18. Устава, наравно, ако би и у колико би постојали законом прописани услови за то. Више ником.

Но што је најглавније: може делегирани орган имати ма какав било свој редовни позивни карактер али кад се у коме послу појављује са улогом делегиране му власти, при извршењу делегираног му посла, гледа се само на природу и правни карактер делетиране му властши,:а никако не на његову редовну службену функцију, јер он ту врши чисто делегирану власт а не своју редовну. И кад се, у ком случају, цени правни карактер рада тога органа у делегираном послу, онда се ту тај орган појављује само са карактером делегиране му власти, а не у својој позивној дужности — овде управној; следствено нема шта ни да прекорачи; његов редовни карактер ту ишчезава, јер он ту и није више у питању.

Ако би се дозволио такав начин мешања и испитивања од стране Управног Суда бојати се, да се њему једног дана не отвори апетит, да оцењује и рад полициских органа при ислеђењу злочина и преступа, јер се ови и ту појављују као помоћни органи судова само у другој сфери.