Policija

— 620 —

успева проституција. Нове методе све мање су окрутне; препади уступају место утицајима, казну потискује нега. Тар правац створио је најпосле и уверење да проституисаном“ елементу има зоштиштнички да приступа и сама полиција..

јер, сувише изразит постао је бол што га круте поли · цајне мере задају тим измученим женама и увреде, што их: оне подносе некад још нетакнутој женској чистоћи.

Нека престане раскопавање рана, нека се страдања спрече, нека патњама на сусрет изађе доброта, која ће их блажити: —- то има да даје полиција моралу.

Полиција је у рукама мушкараца, може ли мушкарац то од себе давати 2 5

Само изузетно и делимично.

Жена то може дати у пуној мери.

Биће жене садржи урођену тежњу да свему метериалном да душе. И у механичко делање зна она да унесе нечег топлог, живог. Она инстинктшивно улази у дужности које бране душу,

У позивима социјалног значаја жена је показала особиту способност и природно је да се на њу мисли, мислећи на социјализирање полиције. ;

Реформа полиције у том правцу замишљена је у Енглеској и ту спроводена Командант енглеске женске полиције, Мис Мери Алау даје о ступању жене у тај нови позив овај извештај:

Кад је започео светски рат лондонске госпође добровољно се ставише у службу да на железничким станицама дочекују трупе и да им буду тумачи и вође. Но набрзо су њихову пажњу скренуле на себе женске трупе, које су пратиле ратнике, јер су иза њих остале без хлеба и пошле у престоницу да траже зараде. Биле су већином младе жене и девојке и требале су заштиту. ПЕ

„Ж'отепз Ашхжћагу Зегусе“ Женска помоћна служба) наскоро је преузела еластични део посла енглеске полиције:. давала је обавештења. савете, заштите. Служба се нагло проширила на све делове града и ради сигурности жене завело се патролирање и дало неочекиване успехе. још за трајање рата у Лондону је уређена женска полинајска школа и Лондоњ је имао велики број женских полицијских снага. Наскоро; многи енглески градови примише жену у полицију, а данас: