Policija

— 632 —

средњем веку били велики парничари в наравно као таквима потребни су им били адвокати, доцније ови су постали краљеви чиновници а при крају средњега века прокуратори републике при судовима.

Улога је државног тужиоца у криминалним анкетама, да.

отвори истрагу тиме, што обавештава истражног судију, који

предузима даљу истрагу или он пак сам предузима прве кораке истраге а затим је предаје истражном судији. Помоћни органи државног тужиоца у судској полицији су комесари

полиције, жандармеријски официри, председници општина и

њихови помоћници. Ови чиновници судске полиције имају право да примају доставе и тужбе. Затим имају права у флагранделикту да учине прве кораке као и државни тужилац, чији су они и директни помоћници.

Председници општина и њихови самењеници врше судску полицију на својој територији само у случају да не постоји полицијски комесар.

Последњих година образоване су у Француској покретне бригаде, и оне су дале одличне резултате, нарочито у пољима чија је данас безбедност потпуно осигурана.

И при другим полицијама постоје покретне бригаде снабдевене аутомобилима и: њима су дате све олакшице ради бржега интервенисања и гоњења злочинаца.

Судским полицијама додељене су и нарочито уређене службе судских идентификација у којима је централизован дактилоскопски репертоар, (антропометрија је готово изашла из употребе, и додати полицијски лабораторијуми у којима стручњаци примењују научне практике у криминалним анкетама, следују прогрес науке и аплипирају исту у колико је могуће више у борби противу злочинаца. При овим службама, којих има по свима центрима западних држава, постоје школе: полицијске технике кроз које морају да прођу сви полицијски приправници.

Полицајци, додељени овој судској полицији, врше у исто време и превентивну службу у колико имају за дужност праћење професионалних зликоваца, њихових старих познаника из службе,

У државама, у којима је уведена судска полиција одузета је полицији надлежност кажњавања по иступним делима и