Policija

— 1024 —

Међународни саобраћај који је у другој половини деветнаестога столећа интензивније почео и за кратко време достигао своју кулминацију утицајем духовних, економских и културних односа појединих народа, ублажио је и упростко све до тада постојеће тешкоће при путовањима, у свама др жавама Европе.

Али рат, као и само послератно стање, уништио је све ове културне тековине. Све препреке које су до тада постепено саобраћају биле уклоњене, наједном су поново подигнуте, а границе су постале одједном затворене читавим брдима равних пасошних и путних уредаба, и разним наређењима, односећих се на визе пасоша.

И ако су међутим понеке државе, под притиском свога тешког економског стања ове препреке донекле ублажиле, ипак смо зато још далеко и од самих предратних односа, а још мање се може предвидети када ће опет моћи настати сасвим нормално време, јер многе од предузетих мера не чиве се толико ради саме јавне безбедности, колико ради извесних финансијских доходака.

Зато је и пасош данас за свакога у толико важнији и скупоценији докуменат, у колико су формалности и препреке његовом прибављању веће, Пасош је данас за свакога грабанима један важан фактор који му крши све те препреке у јавном животу и његовом кретању, и отвара му све тешко закључане сфере. С тога није ни чудо да се он набавља на све могуће допуштене и недопуштене начине. Још је више дакле разумљиво, да су се из овога изродиле читаве нарочите индустрије, које лиферују пасоше према жељи, штампају све могуће лажне формуларе, стављају све штамбаље свих државних власти, и имају своје нарочите агенте који траже муштерије. и

Равумљиво је такође, да су све власти пред оваквим стањем морале повести нарочиту борбу, али која до сада нажалост није могла показати жељене резултате, док је ово питање по јавну безбедност од највеће важности, и неће од исте нимало изгубити чак када би се саобраћајне прилике вратиле на свој предратни однос. Ради овога је и међународна крим. полиц. комисија решавала и на своме редовном састанку у мају 1924 г. донела одлуку, којом је поверена бечкој полиц. Дирекцији