Policija

- 1925

а поднесе о свима могућим одбранбеним средствима извештај, која би се могла корисно употребити противу злоуботребе с пасошима.

У циљу ефикасне борбе противу овога преступа потребно, је на првом месту знати средства која омогућавају слободно жретање преко државних граница без фактичне дозволе власти.

Та се средства могу поделити у следеће групе; 1.— На првом месту долазе исправни пасоши, који су прибављени на основу нгпсправних или лажних докумената. Како форма ових пасоша нема потребе да буде ма у чему измењена или исправљана, то се такви пасоши морају сматрати као потпуно ис» правни, 2.— Затим долазе пасоши који су такође уредно издати од дотичних власти, али се њима служе лица која нису идентична са правим власником тога пасоша. И овакав пасош у основи мора се по својој форми сматрати исправним. 3—– У ову групу долазе пасоши чија се форма намерно дотерује и исправља, да би се њоме послужило које друго лице, 4.—' И пасоши који су потпуно лажни, нарочито за то фабриковани. Ад. 1.

Прибављање пасоша на основу лажних докумената, прави, према досадањем искуству, много мање тешкоће, него што се те озбиљно и мисли.

Да би се један пасош извадио, довољно је имати;

1. Један лични докуменат, као домовницу, крштеницу венчаницу. .

2. Пријавну листу свога стана.

3. једну фотографију.

Обично дотична власт, која издаје молиоцу пасош, проверава да ли је исти идентичан са лицем на чије име та поднесена документа гласе, Али се ова проверавања, нарочито у | великим варошима, не могу свакад са прецизном тачношћу обавити, и власт се обично задовољава да ово чини само у нарочитим случајевима, у којима се појављује очита сумња.

Ову околност потврђују и сама Господа чланови међународне полициј. комисије, једино је Пешта у томе нешто даље отишла, захтевајући да приложена фотографија молиоца "буде проверена и од стране полицијске власти онога кварта у коме дотичини станује. Под овим се.подравумева да је такво