Policija

— 1026 —

лице већ иначе лично познато од квартовног старешине. Ово пак, нарочито може бити од користи у мањим варошима, где су становници мање више лично познати шефу власти. Али у већим варошима (па и у самој Пешти) извештај о овоме, у већини случајева васнива се на поверењу.

Међутим, у самој ствари врло је велики број оних лица која подносе лажне документе: домовнице, венчанице и т. Д. Тако је недавно једном интернационалном швиндлеру успело да добије на основу читаве серије лажних докумената новчане позајмице код многих дипломатских представништва. И сако оделење безбедности бечке полиц. Дирекције, недавно је открило једну веома добро организовану и разгранату трговину лажних домовнеца.

Најлакше је себи прибавити пријавну листу становања. Ближа проверавања о истој обично остају без успеха,

Остаје још фотографија.

Повнато је, да ниједна аматерска фотографији није толико рђава, да се не би могла употребити за пасош, и тешко је према њој утврдити сличност са лицем које тражи или већ има пасош. Ово нарочито, када се узме у обзир, да се често употребљавају фотографије из ранијих година, што обично бива код жена,

Дође ли ко да оваког неисправног пасоша, по својој суштини, док је по својој форми, издат уредно од саме власти потпуно исправан, и снабде ли исти још којом визом, то је он с тим пасошем потпуно сигуран све дотле, докле би га неки непредвиђени случај довео у опреку с властима, које би се с њиме и његовим пасошем имале ближе позабавити.

Нажалост, казн. закон, који у оваквом случају може погодити власника таквог неисправног пасоша, нема великог утицаја, да би остале застрашио, јер густр. казнени закон, као и многих других држава предвиђа за овакве случајеве само казну затвора, врло благу, због неправилног прекорачења кордона граничног, али нимало га не сматра као злочин преваре. Из овога следује, да, на пример, један странац притворен због употребе неисправног пасоша, остаје у опште некажњен, ако је пасош себи прибавио ван Аустрије.

Како је пак употреба лажних исправа обично предигра: кзвршењу каквог већег злочина, било би целисходно да се