Policija

— 1044 —

колива у цркви свештенику припада 5 дин, Ови обреди нису „обавезни, као н, пр. крштење, — већ су стзар верских осећаја — те с тога свештеници немају право на награду ако их нису вршили. Неплаћене награде за извршење свештенорадње, општински судови дужни су, по чл. 9. зак. о уређењу свештеничког стања, наплаћивати од дужника по захтеву свештеника.

Х Милоју Н. Пешковићу, деловођи општине хриво-вирске: У „Џолицији“ за ову год. Бр. 5—6 објашњено је (Поуке "и обавештења, Ху, да чл. 25. зак. о чувању пољског имања није ниуколико измењен чланом 15. уредбе о убрзању рада. За састављање избраних судова по споровима у вредности до 500 динара надлежни су општински судови, а преко ове суме срески поглавари. Опширније о примени закона о чувању пољског имања видите у јунској свесци „Полиције“ за ову годину. ХМ Суду општине средњо-речке: У прошлом броју, „Полиције“ објашњено је (Поуке и - обавештења, ХХУП), да шумским органима, кад по захтеву општина, села или појединаца, врше какав посао у њиховим шумама у цињу сече или експлоатације истих, припада дневница и попутина по уредби о накнади трошкова држав. службеницима од 30-1Х-1920. год. Д. Р. Бр. 96.000, а да им се дневница одређује према плаши. ; Св. Бр. 1663.

ХН Чеди Милановићу, званичнику — Д. Милановац.

1. По 8 210. од 2. у вези са 5 213. од 2. казненог за"коника, увреда је јавна: а) кад је учињена на јавном месту, тд. на месту које је сваком приступачно; 6) кад се догодила · на јавној скупштини, и в) кад је извршена распростирањем и јавним излагањем ликова (образа).

Дело јавне увреде преступне је природе, а извиђа се и суди само на тужбу увређеног — 5 216. казн. зак. Тужбу "треба поднети среском поглавару и на исту прилепити так-сену марку од 50 дин. (Т.Бр. 194). Према одлуци Касац. Суда од 12. марта 1921. год, Бр. 1778, увреде учињене речима не