Policija

— 1045 —

могу се доказивати основима подовзрења, а за доказ сведоцима: потребни су најмање два способна сведока (8 229. кр. суд. пост.).

2. На остала питања не могу се дати тражени одговори,. јер нису јасно постављена.

ХШ Суду општине дреновачмке:

По чл. 55. закона о народним школама, за бирање чланова месног школског одбора, (сем председника и учитеља) искључиво је надлежан општински одбор. Учитељ одн. управитељ школе нема права, према овоме, да учествује у овом избору и да решава кога ће примити за одборника а кога не. За решавање сукоба између школског одбора и управитеља школе надлежан је окружни школски одбор, према чл. 64 истог закона.

О избору и променама чланова школског одбора мора се увек известити школски надзорник, а ако овога нема, онда окружни школски одбор.

Св. Бр. 1874.

ХМ Суду опшшине живковачке:

Ни једним законским прописом није забрањено да се трудне жене заклињу као сведоци, а што год законом није забрањено, допуштено је — 5 2. кавн. зак. Само се по себи разуме да са оваквим женама треба веома обазриво поступати, и да их за обичне ситнице не треба потрзати на саслу-—

шавање и полагање заклетве. Св. Бр. 1291.

ХУ Љубомиру Коминцу, деловођи општине баљске;

За извиђање и пресуђење иступних дела из Ш части казненог законика, кажњивих по приватној тужби, првенствено су надлежни општински судови, а сак“ по изузетку срески поглавари. (5 4 а полиц. уредбе). Прех“ овоме среска власт | поступила је по закону кад је тужбу за иступно дело из 5 356 в (или 375 а) казн. зак. доставила општинском суду на извиђај. По извршеном извиђају суд се може огласити ненадлежним за пресуђење дотичног дела ако би се показало,