Policija

— 342 —

боље је поверити је врховном редовном односно врховном администратичном суду пошто код њихових чланова више не може доћи у питање лични интерес и унапређење.

Вг. Јован Стефановић, професор загребачког универзитета.

ЖАНДАРМЕРИЈА КАО ПОМОЋНИ ОРГАН ИСТРАЖНИХ ВЛАСТИ.

Са Законом о Жандармерији од 1922. године добили смо нову организацију жандармерије, савремену и са новим 3адацима, различиту од онеу предратној Србији, где је жандармерија била додељена окружним и среским управним властима и када се њена служба састојала у пратњи чиновника и асистенцији и извршивању појединачних налога тих власти.

Сада, по новом закону, жандармерија је растурена свуда по народу у жандармеријским станицама и она поред тако зване позивне службе, која се састоји у извршењу налога службених власти, врши и редовну службу, мање-више самосталну, предвиђену законима, уредбама, правилницима и општим наређењима, а под надзором и упуствима и службене власти и својих претпостављених старешина.

Управне старешине и чиновници, ненавикнути на овакву организацију жандармерије и прописане јој дужности, у почетку је нису правилно схватили и разумевали, а и сами жандармеријски официри били су нови и недовољно упућени у природу своје службе и у своја права и дужности, те су се дешавали чешћи неспоразуми и сукоби између службене власти и жандармеријских старешина.

_ Ну школовањем и усавршавањем жандармерије, издаваним упуствима и привикавањем службене власти на ову жандармерију, сваки је упућен у свој колосек и сада тих сукоба нема или су врло ретки, сведени на појединачне личне незгодне особине дотичних старешина.

"Али једна ствар као да није још код многих интересованих пречишћена: она о улози жандармерије при истрагама. Док се неки представници службене власти мрште што се