Policija

— 343 —

жандарми у опште „пачају“, у те послове иследних власти, дотле, опет, неки у жандармерији присвајају при томе и такве послове, за које су несумњиво надлежне само иследне власти.

Надлежност жандармерије у истражним пословима опредељена је чланом 24. закона о жандармерији, у коме се у дужности редовне жандармеријске службе наводи и „спречавање извршења кривичних дела и откривање већ извршених, прикупљање доказног материјала по кривичним делима у „опште за шследне власти и. хватање криваца.“

По овој наведеној законској одредби јасно је, да жандармерија има право вршити извесне истражне акте, а то су прибирање доказног материјала и чување трагова за иследну власт. Оно би се састојало у опису лица места и догађаја, пропитивању за учиниоцем и његовим личним описом, опису "нађених трагова, за сведоцима, основима подозрења и т. д. што ће све на хартију стављати и најхитније надлежну иследну власт извештавати, а где се укаже потреба и сведоке саслушати. Како су први моменти у истрагама најважнији и што се за то време утврди махом остаје као резултат истраге, а ново се ређе и теже прибавља, то је и ово прикупљање истражног материјала од врло велике користи за иследника, жоји томе материјалу треба само да даде законску форму да "би се употребио као доказни материјал.

По истоме чл. 24. поменутога закона жандармерија је дужна да извршује и појединачне налоге службене власти. "Службене власти над жандармеријом су и срески поглавари, и они су у ранијим границама Србије и иследне власти, те могу наређивати жандармерији и извршење појединих истражних послова. То исто могу тражити од жандармерије и судске власти на основу чл. 25. истога закона.

Жандармерија је, према свему изложеном, помоћни орган иследних власти, дужна да и сама, по сопственој, иницијативи, прикупља доказни и истражни материјал, а то ради и по специјалним наређењима иследне и судске власти.

Како су жандармеријске станице распоређене по свима жрајевима државе, њене патроле једнако у покрету и сталном додиру са народом, како је жандармерији главна дужност «старање о личној и имовној безбедности, откривању извршених «кривичних дела и хватање криваца, те на то морају једнако

26