Policija

— 344 —

да мисле, то су жандарми и у најбољој прилици да први до позитивних резултата дођу. Они то могу још и по томе, што се жандарми непрестано усавршавају и уче. Они морају најпре свршити одмах при ступању у жандармериску службу тромесечни припремни течај, онда после извесне праксе тромесечни течај за вође патрола и, на послетку, после даље определене праксе подофицирску школу у Каменици, која траје шест месеци. И у свима тим курсевима и школама истражној служби придаје се нарочита важност. Уз то се они и даље по станицама усавршавају и на пракси и теориски. Читају, уче и пропитују се увек кад су слободни, после патролирања.

И од како се и жандармерија овим послом бави резултати су много повољнији. Док је раније половина крив. дела остајала непронађена, сад их не остаје ни 107, а од председника судова и судија чују се све чешће похвале о врло добром раду жандарма и при истрагама.

И биће у томе погледу све боље и боље, само жандарми треба да остану при опредељеној законској надлежности, а службене и иследне власти да им не подсецају крила, већ да их подстрекују и упућују.

__ Жив. А. Лазић, нач. Мин. Ун. Дела.

„ЧИСТЕЋА ДИСЦИПЛИНА“ У ЖАНДАРМЕРИЈИ

„Полиција“ је донела у последњим својим бројевима исцрпна и зналачка излагања пуковника г. Јована Костића о преуређењу жандармерије код нас. Господин пуковник на основу озбиљног искуства, које је стекао као командант жандармиријских јединица, изнео је читав систем, по комеу будуће треба, или правилније рећи мора да се уређују основе наше жандармеријске службе. Његова прегледна и општа из лагања има да подстакну све оне који осећају сву, с правом казано, величину жандармове улоге у друштву, све оне који долазе ближе у додир са жандармеријском службом и који јасно виде сву тежину и муку тих људи, који су у вечитом рату, на вечитој мртвој стражи за одбрану реда у држави,