Policija

— 554 –—

цијском конгресу Берлину, где је одржао једно интересантно предавање. ДР. Палић, који је по пореклу Лужички Србин, познат је полицајац на пољу криминалистике.

Примио нас је са нарочитом љубазношћу, распитујући се о томе, шта желимо да нам изложи и покаже.

Најпре нам је опширно изложио само устројство полипије у Саксонској и начин вршења службе од стране полицијских органа. По том нам је доделио једног вишег чиновника, коме је издао налог, да нам покаже и објасни све што желимо да видимо и што нас буде интересовало-у полицијском президијуму. А то је одиста много!

Према ономе што смо овде видели и сазнали, и према нашим ранијим обавештењима и опажањима, налазим да је интересантно да уговоме напису изложим следећа обавештења о организацији и вршењу службе од стране полицијских органа, донекле у целој Немачкој, а главним делом податке о томе, како се полицијска служба врши у самој Саксонској.

Познато је, да се у Немачкој полиција у опште дели на три главне гране: |

1. — „Шупо“, што би по нашим појмовима била позорничка градска полиција;

9. — Пољска жандармерија (Ланджандармери);

3. — Криминална Полиција.

Поред ових трију главних полицијских грана, постоје и полицијски органи за вршење службе посебне врсте а с одређеним делокругом рада, као што су поједине општинске страже, полиција за заштиту лова (јегерполицај), а по том погранични комесаријати за саобраћајну службу.

1 ЕН уно.

Шупо је назив за скраћење ради употребе а долази од немачког имена „Шуцполицај,. То је строго војнички организована, војнички извежбана и на исти начин наоружана полиција безбедности. Она је организована и униформисана са малом разликом у целој Немачкој на исти начин.

У „Шупо“ примају се здрави и снажни младићи, који су навршили 18 година и који испитом покажу законом прописано знање. После испита се примљени кандидати упућују у двогодишњу школу. У тој школи се уче сви предмети који