Policija

— 355 —

се предају у нашим средњим школама, али не тако опширно. Поред тога се морају учити кривично право, кривични поступак и разни други закони, наредбе и прописи, у колико се односе на полицијску службу. Уз све ово учи се јоши криминалистика, криминална тактика и криминална техника.

Поред све ове наставе, у школи се упражњава много часова на телесно вежбање и на спорт. Један од главних предмета су војне вежбе са свима врстама, војног оружја, и са гађањем. „Шупо, има на расположењу за те сврхе сва оруђа, топове, аутомобиле свих врста, па чак и аероплане. У школи се врше вежбе у погледу употребе свих тих средстава, као што се уче и војно-технички предмети, како би се све то могло искористити у КАНА великих нереда, буне и т. д.

Ко сврши двогодишњу полицијску школу, он буде упућен на службу у какво веће место. По закону, свако може остати само 12 година у служби „Шупо“. По истеку тога рока, дотично лице се уклања из ове службе, са правом да буде примљено у другу државну службу, посебно пак у жандармерију, криминалну полицију, у полицију за заштиту лова, а потом у финансијску, железничку, судску ит. д. државну и општинску службу. Услед тога је у Немачкој сваки државни службеник потпуно извежбан у свима војничким дужностима.

Школе „Шупо“ стоје под управом официра, обуку врше официри, само је настава поверена професорима средњих и високих школа и чиновницима криминалне полиције.

Да би се добио појам о јачини „Шупо“, напомињем, да смо питали на више места, колико је људство „Шупо“ у Берлину. Један нам је рекао, да је 22.000 људи, други да је 25.000 људи. И ако варош броји четири и по милиона становника, ипак је тај број прилично велики.

За време активне службе у „Шупо“, људство редовно врши вежбе и уз то врши следећу службу: |

Први дан врши позорничку службу целих 24 часа; по 2 часа на улици а 4 часа у својој станици, тако да је дотични орган на улици 8 часова а у станици 16 часова;

Другог дана дотични орган је цео дан у школи, где врши допуне у потребним знањима;