Policija

— 371 —

Париска Апелација решила је тада да има места саслушавању сведока, које је до тада било одбачено. Нотар, чувар "тестамента и његов. помоћник изјавили су на то при саслушању да им је господин Бернер предао тестамент лично у руке.

И овог пута Д-р Локар је имао права.

ФАЛСИФИКАТИ.

Полицијски лабораторијум у Лиону имао је често прилике да испитује фалсификате. Најчешћи фалсификати су изведени радирањем, дописивањем, копирањем и имитирањем.

Микрофотографија показује лако измене фалсификатора, које овај чини тако да његово писање личи што више на модел. Радирање се открива било испитујући хартију гледањем према светлости, било квасећи је, било мерећи је на разним местима помоћу еферометра. Може се чак открити смањивање дебљине хартије ма колико мало оно било, на којој је избрисан обичном гумом неки текст написан плајвазом. Може се открити првобитни текст у овом случају помоћу танина ((апшп) или зшћудгаје фатотадие или дешифровати помоћу фотографије.

Плајваз изгребе овлаш хартију. Ако се избрише текст гумом, овлашни рељеф постоји и даље с друге стране и човек га може фотографисати у мрачној комори са млазом светлости тако рећи приљубљеном уз хартију.

Постоји друго једно средство које се може употребити по брисању гумом, гребању а нарочито по откидању листа хартије: то је употреба отпуштања мастила. Мастило или плајваз имају ту особину да опусте један део своје материје на следећи лист хартије који је у додиру са писаним листом. Тако се ствара на листу који је у додиру обрнута слика, "невидљива за обично око, али коју може открити фотографија.

Једног дана злочинац је прогутао пред истражним судијом листић писма које га је оптуживало. Али писмо је имало два листића. Експерт је фотографисао други листић на коме није било ништа написано и који кривац није сматрао за потребно да уништи, и на овај начин успео да реконституише оптужни текст.

У већини испитивања фалсификата микрофотограја даје тражено решење. Она издваја првобитни потез од следећег додатог, она открива разлику у боји мастила, начин на који