Policija

— 400 —

ХИХ. Александру Ј. Ристићу, деловођи општине столске (срез лужнички):.

За свако незадовољство или жалбу против судских пресуда у кривичним делима приватни тужиоци не плаћају таксу унапред у случајевима у којима се ова дела по службеној дужности извиђају (ТБр. 196.), и стога им се жалбе не могу остављати у архиву, у смислу 15. зак. о таксама.

К Суду општине барске:

По чл. 40 зак. о окр., среским и општинским буџетима, општински прирез надлежно одобрен наплаћује сама општинска власт, према потреби и егзекутивним путем (5 465 т. 2. грађ. суд. пост.). Под егзекутивном наплатом подразумева се и издавање имања под закуп.

Св. Бр. 628. КЊИЖЕВНОСТ. А) Нове књиге: 1. Издавачка књижара Геце Кона — Београд — Кнез Михаплова:

Судски требник, 1 део, друго попуњено издање, за потребу "судског особља удесио Лаза Урошевић, касац. Судија; стр. 973, цена 150 дин.

Поред грађанског законика са коментаром, у ову књигу још су унети: закон о експропријацији, закон о старатељству, закон о пољопривредном кредиту, уредба о интабулацији, закон о чувању пољског имања, уредба о српској земљорадничкој банци у присаједињеним областима, трговачки законик, објашњења о гарантном писму и чеку, закон о акционарским друштвима, закон о заштити индустријске својине, закон о накнади штете учињене злонамерном паљевином и намерним против законим поништајем ствари, уредба о правима, дужностима и одговорности војних административних лица и закон о експропријацији добара за потребу железница. |

У времену хаоса, који влада у данашњем позитивном 3а-