Policija

— 11 —

У погледу других разлога, због којих је велики жупан задржао од извршења одлуку обласне. скупштине, Државни Савет наводи: ;

„Надаље и одлука о избору Данила Тапавице, учитеља, и Ранђела Стаменковића, општ. деловође, за чланове обласног одбора није противна одредби чл. 89. цитираног закона.

Том одредбом одређено је „да чиновници државни и самоуправни не могу бити чланови одбора“. Тиме још није одређено да таква лица не могу бити бирана за чланове одбора већ само да они, док су у таквом својству, не могу бити уведени у дужност и вршити дужност члана одбора.

И зато без обзира на околност јесу ли они дали оставке на своје досадашње положаје и да ли им је она уважена, односно да ли су или не пензионисани или су приликом избора били у одношају државног или самоуправног чиновника, одлука обласне скупштине има ослонца у закону и зато се није могла задржати од извршења“.

Одлука Државног Савета од 16. марта 1927. год. Бр. 8426.

НАЧЕЛНА ОДЛУКА ОПШТЕ СЕДН. КАСАЦ, СУДА

БРАТОУБИСТВО ЈЕ ОТЕЖАВНА ОКОЛНОСТ ИЗ ТАЧ. 45 65 КАЗН. ЗАКОНА

У одлукама одељења Касационог Суда појавило се неједнако тумачење о томе: да ли је братоубиство отежавна околност из т. 45 65 каз. зак. или није. Тако |. одељење Касационог Суда, примедбама својим од 7. марта 1927. год. Бр. 3172 стало је на гледиште, да је братоубиство отежавна околност из т. 4. 5 65. каз. зак. као што је узимала Општа Седница Касац. Суда из ранијих година (одлука Бр. 2015/93 г.) и зато је поништило пресуду Апелац. Суда. На ове примедбе Београдски Апелац. Суд дао је против разлоге, и Општа Седница Касационог Суда од 5. априла 1927. год. одлукама Бр. 3659 и Бр. 2888 стала је понова на гледиште, напред поменуте одлуке Опште Седнице из 1893. г., да је братоубиство отежавна околност из т. 4 8 65. каз. зак.