Policija

Та 5

9, По 8 5 211. и 216. грађанског закона сваки је властан са својим имањем располагати по својој воли, те с тога и жена, о којој реч, може за живота своје лично имање уступити коме хоће без обзира на малолетну децу. Само у случају прављења тестамента мора деца оставити закони део — половиву имања (5 477 грађан. зак.).

3. Пошто се у 5. одељку чл. 120. зак. о опш. помињу само општински часници, а не службеници, то ови последњи не губе право на плату и онда кад од дужности одсуствују преко 15 дана, а у случају болести деловођи тече плата за месец дана.

Св. Бр. 1151.

ХХМ Суду општине горњо гламске:

Општина има, по мишљењу уредништва, право на један део приреза, али како се прирез не може одредити без непосредног пореза, то нека се обрати финансијској управи с молбом; да за овај случај порески одбор власнику стоке и бачија одреди непосредни порез (идеални) на део радње која се у селу обавља, п на тај замишљени непосредни порез (који се плаћа у целокупном задужењу) да се прорачуна прирез у корист општине. ђ |

Ако финансијска управа не би хтела ово учинити, обратити се Ген. Дир. Пор. и умолити је за потребно наређење финан. управи.

Св. Вр. 597.

ХХМЕ Суду обштине вар. Лајковац:

За извиђење иступних дела општинске власти у Србији наплаћују таксу само у корист своје касе, по ТБр. 370. Овај законски пропис није до данас измењен.

Св. Бр. 1522.

ХХУШ

Свети Марковићу, општ. писару — Вел. Градиште:

При експрописању имања мора се наплатити и такса за купопродају из ТБр. 12 и признанична такса из ТБр. 38 т.