Policija

МГ ја ==

тар. на примљену суму. По 5. напомени уз ТБр: 12 т. тар, као уговори о купопродаји сматрају се сва писмена или изјаве којима се утврђује постојање куповине и продаје, Овде би то била признаница по којој се прима новац, ако другог писмена не би било (записник о процени, пренос таџије ит. Д.)

ХХХ Вукоману Ивановићу, деловођи општине мељачке (срез бољаничски):

1. По чл, 172 финанс. закона за 1927 —28 г. државна помоћ

200 дин. месечно издаје се само квалификованим деловођама спромашним сеоским општинама на територији Србије и Црне Горе, а у априлској свесци „Полиције“ за ову год. објашњено је, да се као квалификоване деловође имају сматрати и она лица, која су провела три године у општинској служби као деловође или писари на територији пређашње " Црне Горе пре проширења српског закона о општинама на ову територију (до 14 маја 1921. год.).

9, Чланом 95. тач. 2 зак. о општинама стављено јеу дужност општинским судовима да се старају о безбедности лица и имања у својим атарима, а чл. 148 истог закона овлашћена је надзорна власт да председнике и кметове, који би били лабави у вршењу ове дужности, уклони са положаја, и ово је у нормалним приликама једина санкција за неизвршење горње дужности.

Порез и прирез морају се платити без обзира на то што је усев на земљишту уништен услед рђаве имовне безбедности, јер у противном општински суд може тражити од финансијске управе да дотично земљиште изда под закуп за наплату дужног пореза и приреза.

Оштећеном сопственику ништа не смета да иследној власти поднесе кривичну тужбу за поништај усева (повреду ствари), с молбом да се кривци пронађу и осуде на казну и плаћање причињене му штете. Независно од овог он може оптужити среском поглавару председника општине и одго"ворног кмета у смислу напред изложених законских прописа.

ХХХ |

Милану П. Петровићу, председнику општине рштопечке:

Разрез порезе врше пореске власти по зак. о непоср. порезу. Општинске власти и по пореском закону и по посеб-

са ~