Policija

— 585 —

ХИ А. Р. Јевтићу, чинов. општине обреновачке:

Тражено објашњење 0 довођењу у склад казне затвора „са новчаном казном предвиђеном у талирама дато је у „Полицији“ за ову год, Бр. 9—10 (Поуце пи обавештења, ХХ1Х)

ХИМ

Андри Костићу, председнику општине шрибодске:

1. Ако се исечено багрење није налазило у шуми, већ у пољу (на ливадама, њивама, око куће, поред путева ит. д.) има се применити 4л. 8. закона о унапређењу воћарства, иначе, "т.ј. ако су се налазило на шумском земљишту (чл. 1 зак. 0 шумама) кривица потпада под чл. 113 овог зак. ако су исе"чени у циљу противзаконог присвајања. Опширније о примени закона о шумама видети у „Полицији“ Бр. 9—10 за ову годину (Поуке и 'обавешшења).

2. Ако су фијакери или полуфијакери тако удешени да «се у њих могу презати и један и два коња, па се с времена на време и прежу у њих по два коња, онда се на њих мора платити такса од 500 дин. по Тар. Бр. 100 т. 6. зак. о таксама.

КЊИЖЕВНОСТ. А) Неве књиге: 1. Издавачка књижара Геце Кона — Београд — Кнез „Михаплова:

Локална управа Србије у Х!Х и ХХ веку (област — округ — срез) од Пг. Федора Николића, ванр. професора универзи"тета, стр. 384 вел. осмине, цена 80 див.

У нашој правној књижевности ретка су дела ове врсте. "О локалној управи писано је, истина, доста, али махом са политичког гледишта или са обзиром на поједине краће периоде нашег државног живота. Нема, међутим, ниједног сиустематског дела у коме би се ова управа још од почетка нашег државног живота излагала и проучавала са историјско правног гледишта, у вези са политичким, социјалним и кул"турним приликама народа. Постоје само монографије за поје„дине периоде, али целине нема. Ова празнина попуњена је