Policija

Оре.

издају још истог дана право точења, пошто им предходно вривремено разрежу и наплате приближну таксу из ТБр. 62 таксене тарифе и даље по закону поступе.

(О6ј. од 10. новембра 1927, Бр. 104467).

УПУСТВО ЗА РАЗРЕЗ РАДНИЧКОГ ПОРЕЗА

Овој је Дирекцији достављено да пореске власти сувише строго примењују законске одредбе и упуства ове Дирекције о порезивању приватних намештеника, а специјално графичких радника.

Тим поводом препоручује Вам се, да упуства ове Дирекције Бр. 105071. од 19. септембра и 17. октобра ове године најекстензивније тумачите, пошто је тим упуствима ова Дирекција желела, да предњим пореским обвезницима, чим "више у сусрет изађе.

Разрез пореза не сме се извршивати на такав начин, који би за пореског обвезника или послодавца могао изгледати као шиканирање од стране пореских власти и орггна. Услед тога ова Дирекција налази за потребно, да Вам пре. поручи, да одредбе о порезу телесних радника примењујете у свим оним случајевима, кад немате тачних и сигурних података на основу, којих би могли лако оправдати употребу и примену одбредаба о порезу приватних намештеника. ·

(Распис од 23. децембра 1927. г. Бр. 147.180)

ПОРЕЗИВАЊЕ ХОНОРАРА ДРЖАВНИХ СЛУЖБЕНИКА

Пошто је се Дирекција уверила да финансијске власти неједнако па често и неправилно тумаче и примењују чл. 79. "Финансијског Закона за 1927/28. год. одељак УМ који се односи на порезивање хонорара и награда државних службеника, то у итересу правилне и једнообразне примене ове законске одредбе и отклањања излишне администрације даје следеће објашњење:

По члану 79. одељак УМ Финансијског Закона за 1927/28 тодину имају се порезивати сва примања државних службенике који имају карактер хонорара или награде изузев награда и хонорара онерозног карактера као што су награде за службена путовања, селидбе, као и све друге награде које се „дају као накнада за већ учињене издатке државних служ"беника при обављању каквога званичног посла.