Policijski glasnik

зеће био кажњен, то се не може и ио други иут узети на одговор и назнити. М.оли ое уредништво за што скорије објашњење по овоме: да ли је правилно донето решење првоот. прокупач. суда под Бр. 14.588. и ако јесте, на који начин суд може одклањати овакова заузећа, пошто истих у овој општ. има велики број? Из текста решења прокупачког првост. суда значило би, да се оваква заузећа не могу одклонити, пошто самовласиик не може бити више кажњен од један пут (( . — На ово питање одговарамо: Постоји правни принцип, да нико не може бити два пут суђен за једно исто дело, па било да то чинп једна иста власт, било да то покушавају учинити две разне власти. И, у колико је ирвостепени суд само констатовао постојање овога принципа решењем својим од 4. маја Бр. 14.588. то је тачно. Само није тачно гледиште с.уда, да у овом истакнутом случају стоји једно дело. Прво заузеће од стране окривљеног извршено је много раније, и кривица његова цењена и он осуђен па и казну издржао. Земљиште је пресудом враћено општини, и она је опет била сопственик истог. Кад је исто лице поново заузело општинско земљиште на дан 27. априла ове године, дакле на годину дана после прве осуде, онда је оно учинило ново кривично дело из § 375. под а. кр. закона, без обзира што је објект кривице исти. Према томе, са свим је умесно кажњено од стране општинског суда и по други пут. Како је, међутпм, нрвостепени суд уништио ову пресуду, и на тај начин оставио оптуженог и даље на општинском имању, то општинском суду не остаје сада ништа друго, него да ову целу ствар достави, преко претпостављених власти, г. Министру Правде, те да у смислу § 16. т. 2. Устројства Касационог Суда изиште потребно објашњење, које би после било обвезно и за првостепени суд. Дотле пак, да кривица оптуженог не би застарила по § 396. кр. зак. нека суд изрекне нову пресуду, пошто окривљени и сада држи земљиште, па ће можда и сам Првостепени Суд поправити целу ствар. III. Суд општине краљевске, актом својим Бр. 2982, пита: »Неколико лица из Краљева, обратила су се овоме суду и траже: да их суд уврсти у азбучни списак, подневши уз своје молбе и пореске књижице, из којих се види да плаћају довољну стопу пореза по чл. 30. закона о општинама. Али како је истима раније био отворен стечај над целокупном имовином, услед презадужења, ла је доцније скинут стечај услед исцрпљености масе, али они и сада не смеју ништа радити на своје име, него раде на име својих жена, то се моли уредништво за обавештење: да ли их суд

може уврстити у гласачки списак или не, и да ли они у опште имају ова грађанска ирава ? (( — На ово иитање одговарамо: У члану 32. тачке 4. закона о општинама, који набраја лица, која. немају права гласа на општинском збору, стоји: вкоји се налазе под стециштем, док се оно са њихова имања не скине". Као што се из речи : »са њихова имања не скине« види, чакон тражи да је стечај скинут по основи измирења поверилаца, а не по томе, што је маса исцрпљена. Како и у овом случају, који оуд истиче, није дигнут стечај са имања по томе основу, што би дужници измирили своје повериоце, и тако вратили и сва дотадашња права, него је стечај свршен због тога, што је нестало имовине као иредмета стечајног поступања, то не значи да су дотична лица враћена у сва дотадашња права, него је само закључен оудски рад у омислу § 127. стец. поступка. Они су у етвари и даље у истом положају, у коме су били и за време трајања стецншта, што се види и из § 128. и 129. зак. о стец. поступку. Према овоме. они немају права гласа на општинском збору и суд их не може увести у азбучни еписак. У осталом, нека им суд изда решења у смислу чл. 27. зак. о општинама, па Ке се ово питање расправитп и од стране првостепеног суда.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

т р а ж е с е Игњац Јунк, шлосер из Смедерева, 5. овог месеца отумарао је од своје куће и до сада се о њему није ништа сазнало. Љегова породицп. мис.ш да је Игњац извршио самоубиство. Игњац је стар 7 0 година, средњег раста, просед, брнја се, па себи има штоФано радничко одело, на глави полуцилиндер, на ногама ципеле, код себе има разне хартије и две менице. Позивају се све власти да Игњаца потраже и о резултату известе начелство округа смедеревског с позивом на акт Бр. 500 4.

Драгутин Кнежевић. и Сретен Вујанић, шегрти Манојла Клидиса Фабриканта обуће, 15. овог месеца побегли су од свога газде. Драгутин је стар 16 година, средњег раста, сувоњав, црномањаст, округлог лица. очију жућкастих, у оделу од зеленкасто-карираног штОФа, на глави има бео сламни шешир, Сретен је отар 15 година, средњег растп, уопште плав, на левом обр.азу има младеж, у оделу од црног штофа, на глави има бео сламни шешир. Пронађене треба сировести кварту варошком с позивом на акт Бр. 7684 и 7689.

Ивана В. Чајковског, који је још нре три годипе отумарао од куће, тражи начелство округа крагујевачког актом Бр. 3697. Иван

је стар 25 година, средњег раста, у лицу плав, на корену десне шаке има ожиљак од ране. Пронађеног треба упутити номенутом начелству. Паулу Захарио, девојку родом из Земуна, која је решењем царинарнице на жслезничкој стапици осуђепа на плаћање 1 2.268'68 дин. због криумучарења, тражи Уирава града Београда актом Бр. 25660. Пронађену треба спровесги Управи,

п 0 т е р е Непознати лопови ноћу између 7. и 8. овог месеца увукли су се кроз прозор у стаи Стеваиа^Ђирковића учитеља из Јабучја, среза тамнавског н украли једпу малу кесицу са перлама у којој је било: 9 наполеопа, 1 полунаполеон, 5 дуката, од којих оу два пробушена и једна ћошајлија ; оспм овога новца однего је још 140 динара у српским новчаницама од 10 динара, 7 0 динара у сребру, један дијамантски нротен са два камена, један златаи прстен са рубином, један златан брош са три камена, један златан велики женски ланац, један нар минђуша са дијамантима, два туцета марама, пет сапуна, једна табакера и једна кеса од ибришима. Позивају се све полицијске и онштинске власти да живо потраже крадљивце и крадене ствари и о резултату тражења известе начелника среза тамнавског о позивом на акт Бр. 10290.

Светозар — Заре — Илић, зем.љоделвц из Кусатка и Стојан Миленковић, окитач Циганнп, ноћу између 20. и 21. овог месеца побегли су из притвора начолника среза јасеничког округа смедеревског. Светозар је стар 5 0 година, средњег раста, необријан, на себи има гуњ, чакшире, на глави црн шешир, а на ногама опанке; Стојан је стар 5 0 година, омален, црномањаст, густих бркова, на себи има капут и панталоне, на глави шубару, а на ногама опанко. Одговарали су за крађу стоке. Треба их живо потражити и пронађене стражарно спровести начелнику среза јасеничког округа смедеревског с позивом на депешу Бр. 1233 4.

Никола Радоичић, родом из Бељине, среза космајског, који је био стављен у притвор и под истрагу због опаспе крађе решењем комесара бање (( Ковиљаче®, ноћу између 20. и21. овог месеца провалио је зид на апсани и побегао. Никола је стар 25 година, омален, дежмекаст, у лицу црномањаст, малих бркова, од одела има гуњ, уске чакшире, Фермен, иа глави шубару а на ногама опанке. Иозивају се све полицијске и општинске власти да га живо пограже и пронађеног стражарно спроведу поменутом комесару с позивом на депешу Бр. 1 42.

Коста Сирић, родом из Сенте, у АустроУгарској, пре некодико дана украо је Живн Витолићу, ондашњем 6 50 круна и по извршењу дела одмах побегао. Коста је стар 3 4 године, високог раста, у дицу црн, поглед му је немпран, кажипрст и средњи прзт једне руке укочени су. Како се мисли, да је Коста по извршењу овог дела побегао у Србију, то се