Srpski sion

Стр. 572.

високопреч. г. проте Папића и Срете Јовановића из Спрпга, који су дотичне пошиљке одмах са поште вратилн, остали се сви листом пријатељски и одазваше тој мојој молби. Већи број те заузетне високопреч. господе изволео је већ давна послати и деиу иримљених примерака. Но како нх имаде још увек и такових, који ваљада још ни до сада нису успели, да послате им нримерке растуре, то се усуђујем исте најучтивије позвати, да што пре изволе родољубивој књижари БраИе ЈовановиЛа за продате примерке послати новац, а непродате вратити. Ово ће ми враћање већ у толико нре добро доћи, што имаде са више страна иовећих накнадних наруџбина, а на које се није могло одговорити са недостатка нримерака. У нади, да ће се иста високопреч. г.г. свештеници овој мојој иоруци већ из тога обзира изволети одазвати, јесам и остајем свима на топломе заузимању захвални: Владимир Димитријевић, сврш. студ. богосл.

о С Т Е Ч А Ј. 150 1 -3 На српској основној тро-разредној верозаконској салашкој школи у Молу, упражњена су два места учитеља, на која и учитељице комнетовати могу, а плата је у готовом (за свако место) 300 Фор. а. вр., 20 Фор. у име огрева, пол ланца баште, слободан удобан стан са две собе, кујном и шталом. Учитељу или учитељици ће у дужност спадати у школи законом прописане предмете предавати. На ова места могу се тражити они, који су сомборску учитељсду школу свршили и испит из мађарског језика пололшли. Молиоци имају своје молбенице иоднети од данас за четири недеље овоме одбору. Из седнице местног школ. одбора, држане у Молу 28. августа 1894. Школски Одбор. ШКОЛСКА ОБЈАВА. 152 1-1 Према закључку високославног српско-православног народног школског еавета од 10. (22.) августа о. г. Ш. С. 115./108. имају ирииравници успостављене српске мушке учителЈСке школе овдешње изгледа, да ће и из препарандског фонда овдешњега добивати припомоћ, у колико исту квалиФикацијом својом завриједе. У Пакрацу, 23. авгуета 1894. Председништво епархијског шволског одбора.

НАЗАРЕНСТВО ЊЕГОВА ИСТОРИЈА И СУШТИНА написао Владимир Димитријеви! студент богословије награднла „Матица Српека" са 200 форината може се добити у Сраској Манастирској Штамиарији за 1 фор. 20 н. Књига се ова још може добити и у књижари Арсе ПајевиЛа у Новом Саду. Књижари и растуривачи књиге ове добиће 25°/ 0 рабата. Наруџбине ће се само за готов новац извршивати. У Новом Саду, 12. (24.) маја 1894. Српска Манастирска Штампарија

\СИ. Ц. Ш. 0. бр 174. II. 56 ех 1894. С Т Е Ч А Ј. 153 1 1 На упражњено учителско место на српској вероисповедној основној школи у ЧеревуЉу овим се расписује стечај. Плата ј е учитељу: Г. у име темел>не плате 460 Фор.; II. у име награде за предавање у ноФторној школи 40 Фор ; Ш. у име награде за перовођство у црквено-школској ошптини 50 ф.; IV. за Фамилијазину 20 Фор.; V. Б 1 /^ (пет и по) јутара нашњачке земље ; VI. стаи у нарави ; УП. дрва за огрев колико год треба. Дужност је учитељу: предавати у разредима, које му Школски Одбор додели и држати мушку пофторну школу; децу у црквеном пјенију обучавати и појати за десном певницом; сем тога сваке године обучавати двојицу младића, које му Школски Одбор ирепоручи, у осмогласном и великом пјенију уз иосебну награду; на послетку перо водити у седницама оиштинским. Рок је стечају до 14. (26.) сентембра о. г., ког ће се дана и избор обавити. Молбенице са потребним исиравама треба послати на г. Георгија Максимовића, пароха и школског управитеља. Желети је, да се молиоци и лично пријаве. Из седнице Школског Одбора српске православне црквено-школске општине черевићке, држане у ЧеревиЛу 30. августа 1894. Перовођа: Председник: Димитрије Клицин, Георгије Максимовић, иарох и шк. управитељ.