Srpski sion

В р . 36.

„СРПСКИ СИОН."

С тр . 573.

С Т Е Ч А Ј. 154 1-3 Оставком гђце ЈБубице Ђисаловић, срп. нар. учитељице, овим се расиисује стечај за учитељицу на сри. нар. вероисп. основној школи у Св. Ђурђу на Вегеју -- Ве§'а 8г1;. Суог^у — у торонт. жупанији. Са тим местом скопчана је годишња плата у готовом новцу : 300 ®ор., за повторну школу 40 Фор., два хвата тврдих дрва, два хвата сламе за огрев, 10 ®ор. у име баште, 6 Фор. за писаћи прибор и слободан стан. Изабраној учитељици спада у дужност, све в. ц. школ. уредбом пронисане предмете у школи предавати. Молбенице ваља до 25. септембра по ст. кал. црквено-школској онштини нослати, у који ће се дан и избор обавити. Из седнице срп. нрав. школског одбора, држане у Бега Св. Ђурђу 29. августа 1894. год. Душан Бошковић, Тома Бољац, учитељ и перовођа. шк. председник. За г. г. свештенике препоручујем врло финих ii добрих ШЕШИРА И ЂЕЛЕПУША еопственог фабриката, са разним најсолиднијим ценама, брзом и тачном послугом. Поруке са стране такођер обављам и шаљем с платом у наточ (Касћпаћте). Молећи за многобројну носету С иоштовањем Петар Маркуш, шеширција пређе А. Јекић и Маркуш у кући госп. Николића бр. 1«. па гдавној пијаци 155 1—3 у Иовом Саду. С Т РГЧ А Ј. 1-1 На унражЈБепо учитељско место у ЈГукаревцу отвара се стечај. Годишња је илата 300 ф ., за перовођство 10 Фор., двадесет метара дрва за огрев, и стан са вртом. Дотични обвезан је децу и у појању на српском и романском језику обучаваги а и сам у цркви појати. Молбенице се имају до 3. (15.) септембра о. г. на ову општину послати. Лукаревац, 20. августа 1894. Ј осиф Гал председник. К. бр. 448. 1894. С Т Е Ч А Ј. I 46 2 ~' 3 На тшрох. место у Тарашу овим се отвара стечај. Стеченици имају своје инструјиране молбенице нутем својих предпостављених власти до 15. септембра т. г. нотписаној консисторији ноднети. Из конс. седнице, држане у Темишвару 25. јула 1894. год. Епарх. Консисторија Темишварска.

С Т Е Ч А Ј. 156 1 з Гасписује се стечај на два упражњеиа стижндијска места за техничаре и реалце из закладе нар. добротвора Ј1уке Миланковића и сестре му Марије Иетровићке. Стипендија износи иа годину 500 Фор., која се добија у 10 месечних оброка т. ј. од почетка до свршетка школске године. Молби на та места ваља ириложити: крштено писмо, лекарску сведоџбу о здрављу, сведоџбе о свршеним наукама н сведоџбу сиромаштва. Ко жели добити једно од ових стипендијских места, нека поднесе молбу своју најдаље до 1. (13.) октобра о. г. нотписаном одбору. У Нбвом Саду 2. (14.) септембра 1894. Црквени Одбор српско православне црквено-школске опгатнне новосадске. А<1 бр. К. 493./321. ех 1894. С Т Е Ч А Ј. 139 з-з На упражњено парохијско место VI. разреда у Баноштру расписује се овим стечај. Са овим местом скопчана је следећа дотација: од срп. прав. цркв. општине баноштарске 200 Фор., из јерарх. Фонда у име допуне парохове дотације 200 ®ор. и у име сесијоналне отштете ирипомоћ од 200 Фор. годишњих. Компетенти имају поднети своје ваљано устројене молбенице овој консисторији, нутем својим, најдаље до 15. (27.) септембра 1894. Из седнице архидијецезалне консисторије, држане у Карловци 22. јула (3. августа) 1894. Архидијецезална консисторија. Р а д и з н а њ а. 147 2 ~ 3 Јављам пречасној г. г. свештеницима, цркв. онштинама и свима поштованим досадањим муштеријама, да сам радњу иза пок. мога мужа Милутина Соколовића, даље наставила, те их молим, да ми и на даље укажу част својим наруџбинама, а ја их уверавам, да ће исто тако добро бчти послужени, као и за живота мога мужа. Крој одела и одежда остаће исто тако добар као што и до сад беше, јер момак, који већ седам година. ради код нас као кројач, остаје и на дал>е у мојој радњи. С особитим поштовањем М. Соколовићка

Ас1 К 145 ех 1894. С Т Е Ч А Ј. 142 2 - 3 Гасписује се стечај на место личног помоЛника пароху у Вилову, са уживањем ноловине свију с парохијом том скопчаних прихода. Компетенти имају своје добро инструјиране молбенице до 18. (30.) септ. 1894. потниеаној консисторији ноднети. У Новом Саду , 22. авг. (3. септ. 1894. Консисторија Епархије Бачке.