Srpski sion

БР. 12.

СРПСКИ СИОН

Ц тр . 351.

дану с циганима свирцима. — Осим тога је донето 70 бракоразводних решења у овој седпвџи.

Извештај о седници епарх. конзисторије, држаној у Темишвару 28. марта (10. априла) 1905. под председништвом Преосвећеног Господина Епископа Георгија. Оверовљен је без примедбе записник прошде седнице. — Узет је с одобрењем на знање извештај известиочев, да је за конзист. фискала президијално наименован Др. Сава Путник, адвокат из В. Кикинде, пошто је Др. Младен Ивковић на истом звању оставку поднео. — Уједно је з?мољен Високосл. Саб. Одбор, односно овоепарх. Админ. Одбор, да Дру. Путнику фискалску плату односно доплатак у течај стави. Високим министарством просвете достављене овамо на мњење и предлог молбе неких свећеника и свећен. удовица, ради получења држ. припомоћи препоручене су. — Узет је на знање извештај истог министарства о поделењу дргк. припомоћи неким свећеницима. — По допуштењу истог министарства наређене су неке матичне исправке. — Извештен је јер. Влад. Вулишић, да му је всл. СОдбор мировинску припомоћ са 1. окт. п. н. 1904. у течај ставио. — По предлогу одбора за преписивање и оцењивање свештеничких темата, стављено је најстрожије у дужност подручном свећенству вршење проповедничке дужности, и одређени су дани, када се безусловно има проповедати. — Ради омогућења контроле, дужан ће бити сваки парох. свештеник водити т. зв, проповеднички дневник, где се има убележити дан, када је проповед држана, и кратак напрт проповеди и бар две проповеди самостално и потпуно израђене имаће на крају године ради уверења о подобности за израду проповеди епископу дијоцезану подносити. Преписи тих дневника имаће се концем године подносити путем окр. прота Епископу-Дијецезану. Окружни протопрезвитри пак имаће се о канон. визитацијама о веродостојности истих дневника уверитн. Свећенетву ће се у своје време ради испомагања доставити списак узорних проповеди, а у елучају потребе дозволиће се старијим свештеницима и рецитовање проповеди — По предлогу пстога одбора издат је исцрпан правилник за протопрезвитератске зборове приликом свећеничке исповеди, заједно са тематима за овогодишње зборове и са одређењем референата за исте темате. За израду темата даваће се упутство од спом. одбора као и потребне књиге. Примаће се и произволне теме и т. д. — Узето је на знање саопћење Преосвећенога Господина Епископа Георгија, да је патр. протођакона Др. Георгија Зубковића, конз. бележника за презвитера (синђела) рукоположио.

— Услед више пријава против умиров. јер. Вл. В. због саблажњивог владања му услед наводно наследнога алкохолизма, забрањено је истом јер. ношење свећеничког одела и упућен је у манастир св. Ђурђа, где ће до даљега расположења ове конзиеторије под будним надзором там. игумана пребивати. Уједно је умољен вел. СО. да мировинску припомоћ истога јереја издаје реченом игуману, који ће рачун о употреби тога новца пмати овој конзисторији полагати. — Допуштено је полагање стечајнога испита јерејима Сави Станкову, Душану Предићу, Григорију Кузмановићу, Сави Стајићу, Јовану Димитријевићу и ђакону Јовану Татаровићу. З г једно је одлучено, да се припуштају полагању стечајнога испита само они свршени богослови, који докажу, да су се код којега овоподручног свећеника, у вршењу парохијских дужности довољно извеџбали. — Одбијена је молба ц. опћине у Вел. Бечкереку, да на издржавање прот. капелана у место доеадашњих 1000 К. плаћа 800 К. поред накнаде за половину еесије у износу од 300 К. — Узет је на знање извештај известиочев, да је поводом смрти арадгајског пароха јер. Стевана Ђурковића презид. путем дата иста парохија у администрацију батаљском евећенству; уједно је упућен окр. протопрезв. да спроведе обрачун свећен. берива и јавних терета на парохијској сесији у Арадгају. — Како при избору окр. протопрезвитера и пароха арадског ни један од компетената није добио 2 / 3 гласова, на именован је на исто меето протојер. Станко Жупански, админ. тамошње парохије. — На молбу ц. опћине у Т. Хиђошу, расписује се стечај на место тамошњега пароха са плаћом III. плаћ. разреда. — Узет је на звање извештај ц. опћине у Мокрину, да је једини компетенат на ђаконско место Јован Татаровић, досадашњи привр. ђакон тамошњи за ђакона једногласно примљен (изабран). — По молби Др. Лазе Поповића, лечника у Карловцима, разаслате су „статистичке таблице о кретању срп. народа у Митрополији карловачкој« подручним парох. звањима, да иепунивши исте овој конзисторији поврате. — Донесена је једна пресуда на развод брака. —- Три молбе за развод брака издате су конзист. фискалу на мнење. —- Свега је решено 83 предмета.

ЛИСТАК. В е с т и. Са сахране надвојводе Јоси§а. Његова се Светост у пратњи високопреосвећеног Г. епископа темишварског др. Георгија, кренула у суботу — 4. о. м. — за Вудапешту, камо су стигли и високппреосвећена Г. Г. епископи Гаврило, Лукијан и Митрофан, те су сви учествовали при сахрани надвојводе Јосифа — 6. о. м. —.