Srpski sion

С тр . 352.

СРПОКИ с*>он

Његова је Светост као прави тајил саветник Његова Величанства за вреие опела била у дворској капели. Из Будапегате повратила се Његова Светоет здраво и мирно 12. о. лг. у своју резиденцију. Сазив автономних влаоти. За уторак 21. јунија (4. јулија) 1905. сазвана је седннда архид. админ. одбора. — За среду 22. јунија (5. јулија) 1905. сазвана је седнида архид. конзисторије. Због изненадне одсутиости уредникове,- овај број није могао изићи на време. Уредник: Димитрије Руварац, протојереј.

0 Б Ј А В А. У срнском православном девојачком васпиталишту Женске Задруге Св. Мајке Ангелине у Будимпешти обављен је дана 20. маја (2. јуна) о. г. са 6 овогодишњих питомица завршни испит из православне науке хришћанске, српског је зика и књижевности, из немачког и Француског језика, из свираља у гласовир, а оцељени су и женски ручни радови и цртања питомица. Присутни Патрон васпиталишта преосвештени господин Епископ Лукијан ЂогдановиЛ изразио је са постигнутог врло доброг успеха Управноме ОдборуЖенске Задруге, Управитељцизавода, наставницима и питомцима своје највеће задовољство. Потпвсани Одбор умољава овим срнске родитеље, који желе, да им се женска деца уче у престоничким средњим, вишим као и стручним школама, да их повере српском православном девојачком васпиталишту Ж. 3. Св. Мајке ^нгелине, којеје смештено уцелом другом спрату великога дома црквене општине пештанске. Питомице плаћају за школску годину 800 круна за које имају у васииталишту стан, гјотпуну храну, огрев, осветлење, прање, кућевно купање и лечење, сталан надзор, наставу и веџбање у српском, мађарском, немачком и Француском језику и употребу кдавира. Уииснину и школарину својих школа и ироФесорку клавира илакају питомице посебно. Нотпором оснивача васпиталишта, славнога српског родољуба, велеможног госиодина Лазе Дун ђерског, и добротвора васииталишта Његове Светости преузвишеног Господина српскога патријарха Теоргија ЂранковиИа примиће се у васпиталиште једна даровита и сиромашна питомица сасвим бесплатно, са 2 иитомице за иоловину аристојбе.

У васпиталиште примају се питомице доброг владања и успеха у науци и потпуно здраве. Молбенице са приложеним крштеним писмом, лекарском сведоџбом, школским сведоџбама и исказом стања родитеља уирављене на „Управни Одбор Жепске Задруге Св. Мајке Ангелине" гниљу се на име потписаног перовође (ВиДарез!, IV. 2б1с11а и. 19.) у року д<> краја месеца јула по новом календару. У Будимпешти, о Спасову дне 1905. Унравни Одбор срп. прав. просветне Женске Задруге Св. Мајке Ангелине Стеван В. Поповић Олга С. Јовановић перовођа. Председница. Књижевни оглас. У току ових школск0Х ферија хоћу да одаберем, средим и у штампу дадем своје ЕКСХОРТЕ У НЕДЕЉНЕ И ПРАЗНИЧНЕ ДАНЕ. [КЊИГА ПГВА.) Ексхорте сам састављао угледајући се на најбоље ексхортаторе у Немаца. По неке сам њихове ексхорте прерадио и на нагие прилике применио. Г1ри састављању ексхорти водио сам рачуна о нриликама и начину живота наших ученика средњнх школа, о главним потребама и опасностима по дух и тело њихово. Књига ова намењена је у првиме реду ученицима средњих школа као читанка. У другом иеду намењујем ову књигу као помоћну свима, који нмају дужност да се брину са оне, на којима свет остаје, свештеницима. учитељима, родитељима итд. Књига ће нзнети дванаест табака велике осмине а цена у претплати биће 2 Круне (или 2'50 динара). Учтиво позивам све, који треба да имају интереса за оваку књигу, да ми се одазову као претплатници најдуже до св. Илије. У Карловцима о Духовима 1905. Прота Иван Маширевић проФееор катихета.