Srpski sion

С гр . 768.

СРДСКИ сион

*>г. 25.

ердељску митрополију. Шагуна је још 1856. гол тражио код бечког миниетарста да се назив „грчко-несједињепи", промени на „грчко источни", и држи да је увреда, што љега зову владиком сибињским а не ердељским. И Фогарашкм грчко католички владика је дргкао да има право на ердељ ско владичанство. Аустријски министар богочасти држи да неје ни краво ни целисходно да православни Власи добију мигрополију. и мисли да би се онда могла митрополија начинити, кад би имао В владике иод собом мктлоиолит. — Довде Фјшђеш. (Свршиће се.)

Изв ј ештај о сједници Еа. Конзисторије горњо карловачке одрисаној у Плагаком дана I (14.) септ. 1905. П(|Д прелседништвом Његова ВисоК 'Шреосвештенства Г. Епископа Дијецезана Г. Михајила. Обавјештен Њег. Васокопреосв. Г. Еа. Дијецезан Г. Михајило преписим записника о изјави ј. о. И. В. — Додијељена је у привр. админиетрацпју парохија у I. Љ. ј. М. Г. у Дв. и Ј. Ж. у Ј. — Узет је на знање извјештај члана ј. Г. В. у П. л. о примопредаји парохије у К. на ј. П. Р. — Умољена земаљ. влада за премјештај учитеља И. К. у Р. — Тузкба М. Л у Т. против ј. Ј. М. у Т. дата истом на изјашњењз. — Позвано парох. звање у Врх. на поправак матица у једном случају. — Истражни сииси у предмету ј. П. В. у X. уступљени на ново члану Н. Е. у Г. на надопуну. — Обратило се је представком на М. Д. Савјет за доставу овамо акта ј. М. М. у Ј. — Повраћена тузкба конз. фвскала против ј. М. 0. у Д. на допуну. — Одобрен распоред икона на иконостасу за цркву у Н1т. — Препоручени формулари за ваншк. младеж и за наповиједи жениха свима парох. звањима. — Замољена зем. влада, да се дјеца Ђ. В. у П. рекламирају за правосл. вјеру. —• Распнсан натјечај на парохију у Ш. к. — Одбијена тужба ј. М. П. против некојих парохијана. — Извјештена, кот. област у Дв. да ј. Ј. Д. није се огријешио о прописе обранбеног закона. — Умо љена зем. влада за подвоз катихети у М. Узети на знање записници свештенсгва појединих протопрезвитерата приликом свештеничке иеповједи; поједине рефераде о научној основи уступљене члану ј, Г. В. у П. л; некоји свештешши позвани, да се накнадно исповједе. Извјештај члана И. М. у 0. о примопредаји пирохије у Д. (в.) узет на знање. — Чланови Н. Е. у Г. и Г. Ж. у В. позвани, да заприсегну некоје свједоке у предмету ј. Р. Л. у С. п. — Ријегаено је 11 бракоразводних предмета.

— Осим тога ријешено је до 20 мање важних предмета. И зв ј ештај о седници Еп. Конзисторије горњо карловачке одржаној у Плашком 11. (24.) августа 1905. под председнигатвом Његова Високопреосветтенства Г. Епископа Дијецезана Г. Михајила. Свршени богослов И. П. полаже заклетву за конз. биљежника и подноси примо — предајни записник Еп. Конзисторије са архивом и др. Чланови И. М. у О. и у В. у Д. извињују недолазак к сједници. —Узети на знање с тугом смрт архимандрита И. Р. у Г. — Позван протопрезвитер Н. Е. у Г. у каквом је сроству са ). Р. Л. у Сл. п. — Дата на изјагањење пријава Еп. Адм. Одб. у Пл. ј. Д. Ш. у М. — Потврђен избор ј. о. М. В. за игумана ; због ренитенције позван пред сједницу Е. К. ј. о. И. В — Узет на знање нримо-предајни записник парох. у Ј. и обређен путни трошковник протопрезвитера С. К. у П. — Расппеан стечај на парохију у Б. — Узет на знање извјештај протопрезвитера Ј. Т. у М. о обављеном испиту из вјеронаука на вел. гимназији у Г.; трошковник његов предложен зем влади. — Раеписан стечај на парохију у Св. — Позван ј. М. С. у Скр., да даде одговор на фискалну тужбу. Позван је члан С. М. у К. да спроведе истрагу против ј. Ј. Д. у Р. —• Одбијена молба С. Ј. за подијељење једне парохије. — Расписан стечај на парохију у С. — Молба становника из А.р. д. за градњу цркве начелно одобрена. — Узета на повољно знање нека рукоположења и одликовања. Ријешзно је до 20 бракоразводних предмета. — Осим тога ријешено је до 20 маље важних предмета.

Извјештај о сједници Еп. Конзисторије горњо-карловачке одржаној у Плашком, дана 6. (19.) окт. 1905. под председништвом Његова Високопреосвештенства г. епископа дијецезана Г. Михајилп. Чланови М. С. у К., у Т у М. С. К. у 0. извињују свој недолазак к сједници. — Позван ј. М. Г. у М. Г., да поднесе лијечничку свједоџбу о свом здрављу. — Тужба учитеља М. В. у Сл. п. уступљена на изјашњење ј. Р. Л у Сл. п. — Тужба ј. Р. Л. у Сл. п. уступљена на изјашњење М. В. у Сл. п, — Тужба Ђ Д. из Б. уступљена на изјашњење ј. С. 3. у Б. — Замјерено ј. М. Г. у П.. што је обишао своју предпостављену власт. — Наложено парох. звању у Ј., да изда крени лист М. Ђ. у В. П. — Одговор ј. М. С. у С. на фискалну тужбу уступљен конз. фискалу. — Одговор ј Д. Ш. у М. уступљен на соп1га одговор у П. у Р. — Позван је М. В. у Л>., да поднесе изјагањење на ! тужбу Д. Ш. у М. — Наложено члану Ст. К.