Srpski sion

Вг. 2о.

СРПСКИ СИОИ

С хр. ?09

у П., да прегледа рад катихете у Љ. око првог семестра. — Писано зем. влади за дознаку цијеле сесије ва парохију у Ј. и К. — Наложено члановнма М. В. у 0. и Ј. В. у Д. да спроведу наново истрагу против ј. Ј. Д. у Р. — Извјеттај члана Ј. Т. у М. о примопредаји парохије у 0. узет на знање и обређен му тротковник. — Ј. Ј. Д. у Р. позван пред сједницу еп. конз. — Наложено парох. звању у да не смије вјенчати упитну удовицу без формалног смртног листа њеног наводно пок. мужа. — Затразкене списе од М. Ц. С. ушљед утока Н. Т. у Д. по■.'лати. — Наложено члану М. С. у К., да наново спроведе иотрагу против ј. А. М. у Ср г. — Поднесен зем. влади предлог да се казне чиновници потписани на признаници Д. П. (Б.) у Б. — Пријава парох. звања у Ј. против 14 надзорништва за земаљску измјеру у 3. усгупљена зем. влади. — Промјене на иконостасу цркве у Д. узете на знање. — Поднесен извјештај М. Ц. Савјету ушљед утока С. Ж. у Д. — Умол,ена зем. влада за обуставу сесион. оштете ј. В. А. у В. Г. ради исплате дуговине његове ј. Т. М. Д — Пријава ј. Д. Ш. у М. против општ. поглаварства у Р. уступљена зем. влади. Тужба парох. звања у Ј. против учитеља М. Ћ. уетупљена зем. влади. — Пријава парох. звања у Б. против управе тамошње основне школе уступљена зем. влади. — На парох. у Св. компетују ј. Ј. Ж. у Ј.; В. С. у С. с.; Н. С. у Ч. — На парохију у Б. компетују ј. Г. Ж. у В.; Н. М. у С.: В. С. у С. с. — На парохију у С. компетује ј. Ј. М. у С. — На парохију у Ч, комцетују Н. С. у Ч.; В. С. у С. с. — Одбијена молба Д. Ч. у С. ради исплате кат. оттете. — Пријава парох. звања у С. ради набавке иконе Распјатија Христова за школу у Г. уступљена зем. влади. — Пријава парох. звања у Б. притив подизања крчме близо цркве уступљена зем влади. — Упитана парох. звања у О. Г. и Г.. гдје се обдржава прослава св. Саве. —- Наложено ј. о. М. М., да протипрописно подигнуту сес. оштету поврати. — Умољена зем. влада за обуставу сес. оштете ј. М. 0. у Д ради исплате повјеренствених трошкова. — Запионик првог свешт. збора ове дијецезе похрањен у архиви. — Распнсан стечај на парохију у 0. — Узета на повољно знање нека рукоположења. — На властиту молбу премјештени узајамно ј. Ј. Р. у С. и ј. Н. Р. у С. — Ријешено је 16 бракоразводних предмета. — Осим тога ријешено је још до 25 мање важних предмета.

ЛИСТАК. В е с т и. Седнице автономних власти. Арх. административни одбор сазваи је у седнпцу за 19. о. м., конзисторија за 20. о. ж. а школски одбор 22. о. ж.

Народно школски савет држи евоја ааседања од 14. о. м. Није пусто маоло! „Застава" у свом Мог^еп ђЈаИ-у бр. 285. у чланку под „Пусто масло" између осталих неистина за „срцску манастирску штампарију" рече и ово : „— Но ова истрага(?!) није била безуспешна. Прегледачи су нашлгт, да рачунски дневнк није по пропису удешен. Нити је прошивеа, нити има печата саборског одбора. Може се дакле свакн час поцепати, направити други н т. д. У том дневнику нису испуњене све стране него пма оставЛ)ених празних сграна. Ту се може онда накнадни уписати што се хоће". Да л' је ову неисгину „Застава" исисала из прстију, ил' ју је навела по извештају одређевих прегледача, не знамо. Пред судом имаћемо част, да то сазнамо. А за сад наводнмо само ово сведочанство кр. јавног биљежника, из ког се читаоци могу увериги о неистинитости горње тврдње „Заставине". Исто гласи: „На захтевање управе српске манастирске штампарије у Карловцих потврђујем, да сам достављени ми њезин благајнички дневник од 1. Нов. 1903. год. гледе његовога вањскога облика прегледао, те пронашао, да се исти из 247 страна до сада састоји, да је чисто н редовито вођен, да нарочпто до стране 245. нема никакових уметака или корек туре, никакве празнине снособне за дометање, нпкакових уметања илп брисања. — У Карловцих дана шестнаестога Децембрара годпне 1905. — М. II. Васо Науковић с. р. кр, јавни биљежник". Библијотека ј Илариона Руварца. Реклп смо, да ћемо у своје време читаоцима овога листа јавити, пгта ће бити са Иларионовом библиотекож, и овпм искупљујемо своје обећање. Његова Светост као поштовалац покојног Ила риона, благоизволео је одобрити закључак братства манастира Гргетега. да се његова библијотека пре несе у Карловце и споји са митрополпјско-пагријарашком библијотеком, те је иста заједно са орманима у којима је смештена бпла, иренета у Карловце и сместиће се у засебну собу као „Бнблнјотека Илариона Руварца архимандрита гргетешког". И тако ће Иларионова библијотека бити спасена, а подједно и отворена свима онима, који се усхтеду њоме користити. Уверени смо да ће с иама заједно свп они, који знају и који требају стручних књига узвикнутп и за овај родољубиви постуиак Његове Светости: Живела Ћзегова Светост иатријарах Георгије!