Srpski tehnički list

— 8

у принципу усвоји, онда је дужна Босанска влада поднети детаљне пројекте, са могућим варијантама, који се у заједничком министарству прегледају п одатле се враћају са распоредом, по коме ће се грађевине једна за Аругом извршивати.

Извршење тих послова спада у дужпост оделења За унутрашњу Управу ових покрајина, коме су потчињепе окружне и среске власти.

Сама пак Управа, а Тако и окрузи и срезови, пмају потребан број Техничких Лица, која су потчињена тим властима.

џелокруг окружних п среских власти у грађевинским радовима, обележен је нарочитим прописом о ДАТА

Јула 1882. године, у коме се као главне тачке могу сде- |

деће сматрати:

Окружне власти старају се да сви друмови, путови и мостови, буду увек у добром стању.

__Окружне власти старају се, да грађевински радови које среске власти врше, буду по прописима извршени, а сва решења окружне власти, односно преступа против прописа о друмовима и грађевинама, извршна -с7.

Техничка лица, која су одређена за вршење извесних послова у округу, или којима је поверен рад у више срезова, сматрају се као персонал окружних власти. Алп За сваки чисто стручан рад пили прошсе, одговорни су технички органи.

Среске власти не могу самостално вршити никакве грађевинске радове. Оне се само старају о вршењу свију прописа грађевинске п санитетске полиције, а при проЈектовању нових друмова, дужност је среских власти, да се предходно споразумеју са општинским властима, Сем надзора над друмовима и мостовима, среске власти воде падзор над воденицама, стружницама, рекама и свима грађевинама. на њима, осигуравајући према потреби и речне обале.

Надзор о тачном вршењу свију општинских грађеВина, такође спада у дужност среских власти.

Технички органи, којп су каквој среској власти упу ћени, или технички срески биро где се постави, потпаДају под среску власт, али су лично одговорни за све чисто техничке радове.

Као што со из ових прописа види, однос техничКиХ органа и цолициских власти, сличан је са односом наших окружних инжењера и начелдстава. | Да видимо сад Делокруг техничких органа код поЈединих власти,

5 У главној управи босанске владе у Сарајеву постоји грађевинско оделење, којим управља један грађевински саветник (начедник).

То оделење састоји се из два бироа, један за путове и хидротехничке грађевине, а други за архитектонске грађевине,

На челу сваког бироа постављен је по један главНи инжењер, који помоћу датог му персонала извршује упућене му послове, Контролу над радом ових бироа врши у име владе грађевински начелник, који, у интересу бржег рада, кратким путем подноси своје предлоге административном директору.

Окружне власти, односно њихови технички органи, примају и извршују наредбе од грађевинског саветника,

Грађевинском оделењу упућују се сви предмети техничке природе, као и подела п начин извршења кулука.

Нарочито пак, спада у дужност тог оделења;

1) Издавање наредаба потребних за. извршење ми-

нистарских упустава у грађевинским питањима ;

8.) Техничка оцена свију пројеката, предрачуна и уговора, које окружне власти подносе за поједине грађевинске радове, као и контрола над извршењем тих радова;

8.) Израда пројеката и предрачуна за све грађевине главне управе, а евентуално и вођење надзора над истима ;

4.) Давање стручног мишлења у питањима, где је оно другим политичким властима, потребно;

5.) Техничка ревизија свију рачуна и издатака, учињених на грађевинске цељи из јавних средстава:

6.) Распоред кулучара и контрола. над начином рада охружних власти са њима, као п у опште оцена свију питања о кудуку, која влади на решење долазе:

7., Подношење корисних предлога, ради унапређења појединих огранака грађевинске струке или техничке администрације.

Ради извршења, свију грађевинских послова у окру Ту, придодат је окружним властима један окружни инжењер са потребним нижим персоналом.

У случају већих радова у каквом округу, упућује влада, ва време докле ти радови трају, у дотичан округ јоште потребан број инжењера, који се тада сматрају као органи окружне власти п слушају наредбе окружног инжењера.

Окружни инжењери, крај других техничких радова у округу, имају нарочито да врше следеће послове:

1) Извршење или старање о извршењу наредаба, које влада по грађевинској струци издаје;

8.) Израда пројеката и предрачуна за грађевине, које се у округу о државном трошку врше, а по одобрењу истих надзиравање над извршењем тих грађевина;

8.) Суделовање при оцени и обрачуну свију новчаних издатака на грађевинске цељи у округу;

4.) Упућивање и надзиравање друмских чувара, као и решавање свију личних шштања њихових;

5.) Распоређивање кулучара. према упутствима добивеним од владе, контролисање среских власти при употреби кулучара, као и вршењу о томе издатих наредаба;

6.) Поднашање корисних предлога по свима гранама грађевинске струке.

Као што се види, делокруг рада појединих орТана сличан је у многоме са делокругом нашег инжењерског оделења министарства грађевина и са, делокругом наших окружних инжењера.

Да видимо сад поделу техничког персонала по рангу и њихове плате.

Цео технички персонал дели се па следеће рангове :

Директор,

Начелник,

Главни инжењер,

Окружни инжењер,

Инжењер,

Инжењер ехгта збавит (ванредни),

Подинжењер, ;

Подинжењер ехзфга, збабшиа (ванредни).

Надворник,

Инжењерски практикант,

Сви ови долазе у ред државних чиновника, са правом на пензију, п сем инжењерског практиканта имају поред редовне плате квартирину са додатцима, п то: