Srpski tehnički list

СТРАНА 76. РАД УДРУЖЕЊА

јући ову изјаву скупу, позива чланове да је приме к знању са изјавом сажалења.

Н. Манојловић сматра да г. Бурковићева мотивација, за иступање из удружења није оправдана, јер удружење није увредило г. Ђурковића, но може бити само један члан његов. Познато је да ни удружење ни управни одбор немају права да контролишу предавања; за то дакле где нема контроле ту нема ни одговорности, у толико више, што удружење ничим пије доказало да се слаже са предавањем г. Косте Живковића.

Ивачковић. Њрптику не треба шикоме спречити. Ако је Живковић својим предавањем напео увреду грађевинском савету или коме његовом члану, они имају права да се на исти начин п са истог места где су нападнути бране и противно докажу. Ово им не би мого нико спречити. Мисли да је поступак г. Бурковића некоректан што у својој изјави вели, да је под окриљем удружења нападнут. Шредлаже да се изјава само прими к знању.

„Кивковић, побија наводе т. Ђурковића да је предавање било „јавно“. Предавање је држато пред члановима инжењерског удружења, а ако је г. Ђурковић приметио да има и страних лица, он је се требао одмах обратити председнику и тражити да се страна лица са скупа удале. Што се садржине предавања тиче, они сад тврди да је она истинита, а истина не треба да вређа г. Ђурковића.

Предлаже да се преко изјаве г. Ђурковића пређе на дневни ред, с тим, да се она не штампа у друштвеном органу.

Председник ставља на гласање свој предлог, предлог Ивачковића и предлог Живковића.

Скуп са већином гласова усваја предлог Ивачковића, де се изјава г. Ђурковића прими само к знању.

Председник саопштава да је г. Петар — Славко — Петроци изјавио жељу да постане члан инжењерског удружења. Према чл. 5. друштвеног устава мисли да би требало г. Петроција примити за ванредног члана пнжењерског удружења.

Окуп усваја мишљење г. председника и прима Гг. Петроција, за ватредног члана иноењерског удружења.

Председник. На дневном је реду да се одреди дан за држање главног скупа Према члану 35. друштвеног устава главни скуп требало би држати на Тројице 16 Маја ове године, но како ће се ове године 18 Маја извршити избори посланика за Народну Скупштину у целој земљи и тиме ће мпоги чланови као председници бпрачких одбора бити спречени да дођу на скуп, то сам мишљења, да треба скуп да одреди други који дан за држање главног скупа. Но пре него што би се приступило решењу овога питања мислим да би требало решити питање о екскузији, па тек онда да се одреди дан за главни скуп.

Скуп усваја мишљење председниково.

Председник. Наша сењека железница није без интереса. На њој има доста лепих п интересантних објеката; предео је врло леп, а и времена нам за ту екскурзију не би много требало, за то сам мишљења да овогодишња екскурзија тамо пде.

Манојловић предлаже да екскурзија иде у Беочин ради прегледања цементске фабрике, а одатле у Карловце, где је скоро подигнута нова велика гимназија и патријаршиски двор.

Ивачковић не слаже се са предлогом Манојловића.

Љ. Марковић предлаже да се иде на Рашку.

ОРПСКНА ИНЖЕЊЕРА. БРОЈ 8.

К. Живковић пзноси предлог да екекурзија пде у Босну п Херцеговину до Метковића.

М. Станисављевић усваја предлог «Кивковића, но с тим, да екскурзија иде п у Дубровник, те да учествује при одкривању Гундулићевог споменика.

Председник ставља на гласање поједине предлоге | пекуп апсолутном већином усваја предлог Манојловића, да овогодишња скекурзија иде у Беочин и Карловце, а ако буде могуће и у Раваницу.

Председник позива скуп да одреди дан за држање главнога скупа.

Љ. Марковић предлаже да се главни скуп држи 18 Јупа ове године.

Пошто није било другог предлога, скуп једногласно усваја предлог Љ. Марковића да се главни скуп држи 18. Јуна.

Председник. Пошто је друга тачка дневног реда пецрпљена, отварам дискусију о љубичевском мосту.

М. Станисављевић. Пошто је сад већ прилично лоцкан, а тема је ова врло интересантна, мишљења сам, да се дискусија одложи за идући састанак.

Манојловић није за то да се ово питање одложи за идући састанак, пошто је г. Отефановић овде, који | може најбоље ову ствар објаснити, јер пначе он врло ретко учествује на друштвеним састанцима.

Стефановић Ја нисам туо предавање г, Живковића, а није ми позната ни досадашња дискусија о овоме питању у инжењерском удружењу, за то ми је не могуће улавити у њега, јер је ово питање о коме би се могло врло много и врло дуго говорити.

„Кивковић. Ако је скуп вољан да чује, ја могу у кратко поновити то моје предавање.

Манојловић мисли да предавање не треба поново читати, пошто је оно свима члановима познато. Сматра ла би удружење требало да изјави да се не слаже са закључком предавања г. Кпвковића, који се односи на грађевински савет.

„Кивковић. Не знам откуда г. Манојловић долази до тога, да брани грађевински савет п тиме ангажује наше удружење, чијим се члановима подмеће крајње незнање п неспремност. Кад сам ја нападнут имам права пи да се браним и да пређем у напад. Нападнути или нека се брани или нека се уклони.

Председник опомиње чланове да буду уздржљивији у говору, а и он ће као члан грађевинског савета припомоћи да се ова ствар расветли. Ја сам био у тој седници грађев. савета, у којој вели г. Кивковић да је пало вређајућих израза за њега и његов рад. Ја залажем моју поштену реч, да у званичној седници савета, није пало никаквих вређајућих израза, а најмање још да је речено да је рад г. Кивковића апсурдан.

Ако је се који члан грађевинског савета неповољно изравио о раду г. Њивковића, то је он могао чинити само као приватан човек п ту се грађевински савет не може чинити солидарним. Но ја тврдим да ни приватно нисам чуо да је се који члан савета неповољно изразио о раду наших инжењера.

„Кивковић. Ја нисам читао записнике грађевинског савета, јер се они на жалост п не воде као што треба, али сам чуо са приватне но поуздане стране, да је за мој рад у грађевинском савету речено да је он „апсурдан.“ Чланови грађевинског савета држе свој рад у тајности и чувају га од критике, а годи им да критикују туђе радове и да је њихова реч завршна, то ја не могу дозволити.