Srpski tehnički list

Гл О 5

њег квалитета; прописан је један начин рада, ради се на други начин, за измењен начин рада и квакитет материјала није се тражило прописано одобрење пре почетка измењеног начина рада и каквоће материјала, взћ кад се је посао у пола свршио, па се ни тада не добија потребно одобрење и на крају крајева

као да је све на свом месту.

О томе шта следује после оваквог рада и после

онаквог решења надлежног тела ја ћу изнети своје мишљење другом приликом, ако то буде било потребно. У осталом о томе сасвим прецизно и јасно има у прописаним условима, а нарочито у чл, 1. и чл. 9. тач. 1. 5, 6 и 8 општих услова за израде и набавке, те неће бити на одмет да их прочитају сви, се тиче.

24—1Х— 1907. Београд. Ху

којих

ТИТУЛА ИНЖЕЊЕР.

На ванредном скупу Удружења ОСрп. Инжењера и Архитекта, приликом претреса Устава, покренуло се питање о томе, како треба писати: "инжењер, инжињер, енжењер или инџинир. Мишљења су била подељена и сви називи имали

Поводом тога и ми хоћемо да саопштимо једну белешку, која је штмапана у Аппајев дез Ттауаих РиђНев де Вејејдив за 1907. св. [!. од априла о постанку ре'и инжењер. У опште се узима да је титула инжењер постала око 1450. године да означи конструктера ра:них машина. Пето издаље УосађиЈадте де 1" Асадбпие аде Ја СОгизса') даје овоме изразу много старији постанак.

У години 1156. Милански Анали помињу једнога војног архитекту под именом „Маре СОпетиз.“ Четрдесет година доцније (1196 год.), Расел бпе!ћ, у Аналима Ајатаппив де Ошњећицз, који је израдио извесне опкопе и палисаде, и извесно је син већ поменутога, насван је латинском речју: епсјепег115.

Ово је ортографским променом постало 1ојепеиз, јер корен с1епо, као и немачки слог 11 означава некога који ствара, производи, даје постанак нечему.

Класички латински језик не употребљава ту реч: за њ је инжењер; атећиесбиз пат, јер и машине чине састав архитектуре, као што се то види и код Витрува.

Аплез Р]асепфии опејћ говоре у години 1238. о неком Сајатапаттпиб-у као о најбољем Јавететшт-у у Бречији.

Десет година доцније, Јозенп де Сотпашћ добија у Француској титулу тајуфте епојотшеџге. Он је с ис-

нпр.

1) Научно друштво основано 1587. године у Флоренцији са задатком, да пречисти талијански језик да одвоји брашно од мекиња (стизса.)

су својих присталица.

торичарем ЈопауШе, који о њему пише у својој историји Лудвига Светог, суделовао у шестом крсташком походу. у

У наваринском рату (1276—1277) јавља се неки „тааезфте Ветфтап“, за кога вели Апеђет, да је епсеуппуте. |

У Немачкој употребљавали су у то доба реч ад уете— паејађег изведену из израза апувгс, што је значило ратни прибор.

Неамачки израз Јивешеџг јавља се тек средином Ху -ог века. Нарочито се налази у натпису једног дела о ратној вештини у рукопису: Трвешег — Кип —ипа Мштфетђисћ, само се не зна: кад је пасан тај наслов, У једном писму од 1621, којим сопственик ту књигу даје на поклон војводи од Саксен-—Вајмар а, озничава је именом Јоеешт Висћ.

У нашим народним песмама помињу се н.имари који су саградили знатан број манастира, чијој се лепоти и данас дивимо,

Није нам познато како су звали оне инжињере, који су у нашем првом устанку под Кара- Ђорђем градили шанчеве, опкопе и палисаде.

У званичном језику у обновљеној Србији упо= требљаван је у почетку израз инџинир, доцније око 1880. године инжињер а у последње време инжењер. Ови називи улазили су у законе и службени језик само по схватању појединаца, а чини се, да никада нико није тражио, да то литање расправе филолози, који су за то најпозванији.

По одлуци последњега збора Удружења Српских Инжењера и Архитекта Удружење ће се обратити неколицини наших филолога с молбом, да они то пи-

тање расправе, те да се у буцуће употребљује онај израз, који најбоље одговара.

3 и.

О значају друмова ненад и сад.

(Наставак)

За више од 4 коња треба два кочијаша. Сем тога треба за свака кола за воду по. кочијаш а по

потреби и по један радник За рад поред ваљка треба још 4 до 8 људи.

Нолико пута треба ваљком прелазнти> Нека је п тај број који показује колико пута треба ваљак да пређе преко сваког места на друму, а нек је ширина ваљка

А ширина друма па је број вожње К ==. Е