Srpski tehnički list

ма |

— 334 —

Број п је врло различан. Некад може да буде доста 7 а некад једва достиже 30. Број овај зависи од тежине ваљка, од савршености коју хоћемо да добијемо у горњем строју друма а и од попустљивости друмског доњег строја. Ако је доњи строј пропустљив, онда један се део рада узалудно троши на компримисање постеље. Али главно је дебљина слоја за горњи строј и крупноћа и облик камења што утиче на број пролаза ваљка.

Врло чврсто камење мање се дроби но мекои теже се услед тога слаже. Округло камење клизи једно преко друго и теже се међусобно укљешти но ћошкасто. Ситно камење готово се толико исто размиче пре слегања као и крупније и како је ситног

камења више но крупног то треба за њ и више пре-.

паза ваљком. Најзад глатко камење се лакше сложи но рапаво.

Уколико је дебљи слој, утолико морамо више пута. прелазити ваљком али ипак број прегаза није сразмеран дебљини. Најпре број прелаза слабије расте но дебљина а при већој дебљини после тај број нагло расте и то почев од 0,08 до 0,12 м. Зато се и прописује да бе ваљком прелази најпре један па затим

други. слој. Колико траје набијање друмаг Трајање зависи од броја. преласка ваљком. Нека је ђ брзина кретања 1 дужина 1 деонице друма: За сваку деоницу треба 7) времена. 1

Овом треба додавати изгубљено време за запрезање

Сваки прелаз

4 на крају деонице, нека је то 7

+ а дакле захтева | == пе

13

и трајање набијање једне

деонице износи М. |.

Г је у овој прилици 2000 до 2500 м. на сат. Ове цифре уопште не треба ни превазићи јер је набијање утолико боље уколико је лаганији ход. Време за смену запреге износи око 2 минута.

Према свему овом за прелаз деонице од 500 м. треба око четврт сата.

Цена набијања ваљцима. Ако цела опрема за набијање кошта на сат количину К онда један прелаз кошта

К (144). ја .

Уз ово треба додати трошкове око

подмазивања и опште трошкове, као амортизацију цилиндра и тд. све је то сразмерно трајању рада. Општи трошкови интереса на уложени новац за набавку. Ако је уложен капитал С и ако га треба амортисати за п година (147) 1 а! Ово треба поделити с бројем сати Т колико ваљак преко године ради. Зато горњој суми К треба доама дати К = "Ро За мазање и опревке треба додати опет суму Р"' те је онда трошак око једног прелаза

с интересом г онда је ануитет а= Ст

састоје се из амортизације и

х=(Р-Р ФР) Р-Р" Ђ износи од прилике 0,40 до 0,50 дин.

Парни ваљци. Рад с обичним ваљцима кошта скупо због многих надница љутских и коњских, нарочито на друмовима великих успона. Зато су већ одавно опробали парне ваљке.

Сад су најбољи парни ваљци по конструкцији Ауеппе еђ Роггег.

Локомобила почива на четир широка точка који служе као ваљци. Покрет парне машине преноси се преко зупчаника на стражње точкове, Предњи су један поред другог и оба се могу окретати око вертикалног стожера. Њих покреће машиновоћ помоћу зупчастог пужа и ланаца. Предњи су ваљци много нижи. Ширина ваљака износи 0,40 до 0,60 м. Сваки ваљак гради засебну бразду. Све четири бразде захватају 2 Мм. ширине. — Машина је удешена да може кретати ваљак унапред и уназад дакле се не мора окретати.

Набијање с парним ваљком има много добрих страна. Друм се не квари од копита коњских при запињању, те се тиме смањује потребан број прелаза. Лако се савлађују узбрдице. Набијање је равномерније и брже и савршеније.

Тежина износи између 12 и 18000 килогр. а и цена им је велика. Најобичнији коштају игмеђу 12 и 15000 дин. скупе су оправке. Потребан је машиниста а ложач. Све то чини да су општи трошкови велики. Те се таки ваљци могу рентирати само кад се има врло много посла.

Набијање маљевима. Кад немамо ваљака морамо се задовољити и маљевима.

Да би се могло маљем набијати мора се камен наносити у танким слојевима око 5 с. М. доб с. ом. Набија се сваки слој докле год се сваки камен не укљешти. На послетку се додаје спојна грађа у малим количинама и полива се, па се затим набија докле се друм не веже.

Никад овакав рад не даје тако добре резултате као ваљак а кошта много скупље. Ретко се примењује. Чак и за врло стрмене друмове боље је узети лакше ваљке и превлачити их више пута.

Одржавање друмова. Пренос робе и путника по друмовима игра чрло важну улогу у народној економији. Промет по друмовима из дана у дан све је већи и трошкови око тога достижу огромне цифре. Главни део трошкова односи сама вуча. А трошкови вуче зависе у главном од величине отпора. Отпори пак зависе од доброта друма. Колико се може вима вуче уштедити добрим одржавањем друмова, може се најбоље видети из овог проматрања.

На данашњим добрим друмовима отпор на равним деоницама износи 0,03. Али се лошим одржавањем може тај отпор повећати чак на 0,045. То дру“ гим речима значи» ако нам на првом друму за вучу неког терета требају два коња, на другом треба три. Ако, на првом друму имамо узбрдицу од 39, онда на њој треба запрега четири коња а на узбрдици од А на другом друму треба пет коња запреге за исти то-

на трошко-