Srpski tehnički list

— 213 -—

Алуминијум као електрични спроводник,

Последњих месеца пала је знатно цена алуминијуму, тако, да је и у полугама јефтинији но бакар. Зато је сад поново истакнуто питање о томе, да ли се алуминијум може употребити као електрични спроводник. Већ је одавно познато да је алуминијум подесан за електрични спроводник, јер има већ неколико година како је у Америци за тај циљ употребљен. (види 2ензсћић Тг Патртеззе!] ипа Мазсћтепђе еђ 1909. Ме 13 стр. 135) Има истина да се узме у обзир, да се алуминијум истина врло добро држи на ваздуху али да је врло осетљив према алкалијама и хромним једињењима, тако, да се у извесним хемијским фабрикама и дуж морских обала не може употребити. Из ове таблице види се да алуминијум има извесна преимућства над бакром,

| Бакар Алумини јум

Специфична тежина , 8,9 2 Коефиц. истезања на топа. 0,0000165! 0,000023 Јакота до кидања кгр ммај 38—44 18—20 Граница еластичности у процентима јакоте кидањај 40—50 35—90 Истезање до границе еластичности у процентима 0,15 0,14--0,16 Истезање до кидања у %, | 2—8,5 око 45 Отпор жице од1м.дужи 1 мм.“ пресека при 159 мај 0,0175 0,030 Температурни коефицијенат! 0,004 0,004 1

Спроводник од алуминијума извесне дужине имаће дакле онолики отпор као и бакарни спроводник исте дужине кад удесимо да им пресеци "буду у размери 0,03: 0,0175 т. ј. ако будемо алуминијевом спроводнику дали 1,7 пута већи пресек но бакарном,

Рецимо да хоћемо да заменимо бакарни спроводннк од 10 м.м.“ пречника спроводником од алуминијума; онда ћемо алуминијевом спроводнику морати дати пресек 17 м.м.

И ако је пресек алуминијевог спроводника више но 1,5 пута већи но бакарног, опет је алуминијум лакши. Н.пр. за бакарни спроводник од 10 м. мм.“ пресека ји 100 м. дужине "треба 8,9 килограма бакра а за спроводник исте вредности од а"луминијума, који дакле мора имати 17 м.м. пресека треба за 100м. свега 4,6 килограма. При једнаким ценама по тежини имали бисмо код лакшег метала око 480 уштеде. У пракси би свакојако

било за препоруку да се мере заокругле онако како прописују норме „Удружења немачких електро-техничара“ (Мегеп Пешвећег ЕЈебгојесћтКег), што се већ одавно чини и при одредби бакарних спроводника. У случају који смо навели алуминијумов спроводник требао би да добије најближи нормални пресек а то је 16 мм.“ Ово има утолико уплива на цену што је израда много јефтинија кад се ограничи на извесан број нормалних пресека.

Цене ће се изједначити кад буде цена бакра у овој размери:

0,08 2,7 0,0175 8,9.

Дакле тек кад буде цена бакра 52%, од цене алуминијума. У колико је већи број који добијамо кад цену бакра поделимо ценом алуминијума, утолико ће бити рационалније употребљен алуминијум место бакра.

Јакота противу кидања код алуминијума истина много је мања но код бакра. По нормалијама удружења немачких електротехничара сме затезање слободног спроводника од бакра износити 12 килограма а од алуминијума само 9 кгр. по квадратном милиметру. Али се ова незнатна разлика у јакоти унеколико изједначава тиме што је алуминијум таман трипут лакши но бакар, те зато испада знатно мање оптерећење. Пракса је показала да се и код алуминијевог спроводника може узети исти размак стубова као и код бакарног.

Торе наведени разлози побудили су фирму: „АПветете Ејесетснађзоеззе заскан (Вешп) да у својој радионици на горњој Спреји израђује спроводнике од алуминијума. Пошто још није познато како треба спајати (летовати) алуминијум, фирма место тога наставља алуминијумов спроводник и рачва га помоћу нарочитих направа — на колчак — Минеп, Сем тога може се настављање и веза постићи и помоћу Апд-ових цеви. Крајеви спроводника се пребаце једно преко друго а провуку кроз цевчицу од алуминијума па се онда алатком и цев и крајеви заједно упореду. За омање пресеке може се веза извршити помоћу цеви у које се крајеви увуку па преко њих цев стињи. Све ове везе одговарају захтевима које је поставило удружење немачких електро-техничара.

Фирма АПсетете Ејектснавоезевсћаћ употребљује сад алуминијум не само за слободне спро-

=70:52

| воднике већ и за каблове. Ови су истина мало ве-

ћег пресека но бакарни али је зато алуминијум е-

| ластичнији, те се лакше савијају но и тањи каблови

од бакарних жица. А и лакши су па их је лакше преносити и полагати. Најзад сад се фабрикују од алуминијума и жипе за инсталације нарочито за електричне инсталације на лађама и т.д.

Ј.