Srpski tehnički list

— 308 —

бражај у земљи, њихова корисност за напредовање биља, још су споран предмет, о коме постоје сасвим противна мишљења. С тога смо сматрали да ће бити од интереса, да у облику ниже изложеног извештаја поднесемо интернационалном УП конгресу за примењену хемију све оно што је у француској урађено с разним солима:.) Можда ће ово неколико саопштених факата дефинитивно моћи утврдити извесне ствари које су још предмет спора.)

Ми нећемо улазити у детаљефабрикације ових разних соли,5) у детаље који су добро познати свима, но ћемо искључиво изложити резултате истраживања и практичких огледа који су чињени у француској. Нитраши креча.— Године 1905 француска је агрикултура први пут применила као гној норвешке нитрате креча. Данас Француска и Белгија троше од прилике петину од 25000 тони колико се свега производи.

У почетку је било три врсте соли:

Обичан нитрат са 139 азота

Базичан нитрат са 109, ,

Нитрит — Нитрат са 147,

Предузети су многобројни експерименти, нарочито су их вршили г.г. Отапдеаџ и с оезте, да би одредили праву агрикултурну вредност разних гнојева упоредо с нитратом натрона,“)

У једном извештају поднесеном земаљском пољопривредном друштву, г. 5еМоезте, члан друштва изложио је резултате свију експеримената који су чињени на најразноврснијим културама. Резултате је свео на тежину 100 жетве добивене на опитним парцелама које нису гнојене азотним гнојем.

Култура без додатка гноја 100 Обичан нитрат креча 121 Нитрат креча базичан ПИ Нитри—Нитрат креча 120

121

Нитрат натрона

Ове просечне вредности показују потпуну еквиваланцију азота у разним случајевима где је био употребљен.

Од најмање важности је између ових гнојева базични нитрат креча. Његова алкалност шкоди

1.) Поднесен на“ МИ интернационалном конгресу примењене хемије у Лондону 29 маја 1909 (секција агрикултурне хемије), ј 2.) Неколико агрикултурних опита већ је било чињено у француској с гнојем справљеним из атмосферског азота. Резул"тати. који су постигнути били су предмет студије која је угледала света у Деше Ст, Мо 7. р. 115.

3.) Ова је фабрикација била описана детаљно у Оепе СУ ХУМ ОМ 18 р.. 2921. ХУМ М12 р. 195; Хе 19. р. 308 и Ме 20, р, 228.

4.) Ови први агрикултурни опити саопштени су акад-мији наука и о томе је Сетше СјуП донео извештај у + ХЕУШ Ме 4 р. 61,

кад се помеша с другим гнојевима нарочито са фосфатима. Даље, његова садржина азота је мале-

на с тога у Могоддеп-у није ни продужена његова фабрикација.

Због своје садржине азота и начина на који је добивен нитри — нитрат креча овај је гној од нарочите вредности за агрикултуру; али на жалост он има једну незгоду, која долази од састава му, те с тога се неможе употребљавати у француској као што смо навели и за нитрат креча

У Француској гнојеви се разастиру уопште, за време сетве и да би се хомогенисало – подједнако поделило—разастирање нитрата, нитрат се меша са супер фосфатима. У већини случајева ова се мешавина врши у размери 1 нитрат на 2 суперфосфата. Докле мешавина нитрата с киселим ђубретом, са суперфосфатом — нема никаквих осетних незгода дотле мешавина суперфосфата и нитрата изазива дисоциацију нитрита, дисоцијацију коју прати јако испаравање азотних једињења. Оваи спарења окужавају околни ваздух а у исти мах произведена мешавина губи велики део свог азота.

Фабрикација нитрит—нитрата креча била је

| напуштена и ми се не би враћали на ту тачку од #0905

године кад не бисмо знали, да у Могоддеп имају намеру да отпочну поново ову фабрикацију, која са гледишта производње има много добрих страна. Овај се гној неће употребљавати у Француској јер у рукама некомпентентних ратара, могао би произвести опасне несреће. 5

Нитрат креча са 1309/, азота је на против одличан гној. који се употребљен као натријум нитрат понашао увек бар као овај последњи. ако се: узме иста тежина,

Врло се добро меша са суперфосфатом и при том се негуби азот, У таквој смеси, учињеној у околностима какве даје пракса, ми смо нашли, после 24 часа 12.72%, азота од 12,80 колико га је првобитно било.

Овај је гној лако базичан, али ова алкалност је незнатна и не реагира знатно на растворне фосфате којих има у суперфосфатима. Тако смо констатовали у тој смеси 15,87%, фосфорне киселине растворне у једном цитрату амонијака наспрам 16 јединица колико је било у употребљеном суперфосфату. Хигроскопност нитрата креча чини за француске влажне регионе малу незгоду која захтева брзо разастирање овог гноја. Напротив, за топле пределе где су летње кише ретке, хигроскопност постаје добра одлика јер олакшава дифузију нитрата у земљи.

За интезивну земљорадњу нитрат креча вероватно је од веће вредности но кали нитрат али се ово може да истакне очигледно тек после многогодишње употребе. Нарочито је констатовано при