Srpski tehnički list

— 307 —

ако мрежа улица није добро прилагођена земљишту, онда нивелман не помаже много већ само доноси штете. Па ипак је можда, ако не баш у толикој мери, било унеколико оправдано онакво нивелисање и Београд је и ту незгоду преболео. Нестало је куће са ћувика у Београдској улици; полако нестаје и високо уздигнутих подрумских прозора с капцима које нико с поља не може дохватити, и Београд је остао Београд с доста стрмим улицама, широким до 10– 15м. коловоза, којим на дан прође по троја четвора кола у сваком правцу.

Осуђивало се некад што се повлачи нивелета без обзира на постојеће грађевине, а данас се у Крунској улици упало у истоветну погрешку, Јер, с горње стране попречног профила улица –- (улица јеу попречном нагибу, који износи око 1м на 20м ширине) — скида се земља местимице око 80 см, Зидане ограде, које су биле пре тога око 1.10 изнад тротоара, сад ће бити 2,00 м. издигнуте, То значи, да се из баште пред кућом неће моћи видети људи који пролазе тротоаром. Како нам изгледа, то је дошло отуд, што је и на нижој страни улице откопано местимице више од пола метра, а то није морало бити.

Кад је у изгледу канализација за ссору будућност, онда се са падовима улица не мора ићи далеко као некад, док се морала вода разводити отвореним риголима на велику даљину. Али је могао тротоар ниске стране крунске улице добити и ову садашњу нивелету, па да се опет на узвишеној страни улице уштеди бар 20 см, откопавања, што би знатно могло допринети, лепоти улице а и практичком извршењу.

Тротоар на доњој страни улице могао је остати нижи но коловоз за 20 см, могао је добити свој засебан ригол а ригол коло-

воза могао би се издићи за свих 20см од.

садашње нивелете. Дуж доњег тротоара требало је само поставити 40 см, висок зидић или ивично камење. Профил улице изгледао би шематички овако: (сл. |.)

с ' [59] Ае аи -- о = о с В Ф Сб о = о са | О = И и ШИ ~ = 5 ~ би о зала

|—____-_

| [

Бо Ф Пн о = 4 = 5 =. 5 = о а. = 5 8 52 з раје А . (сл, 2.) | -- ___-. „ _ |

А на улазима у поједине куће изгледало би као у сл. 3.

| Коловоз · рампа 6: ДЕ КУН ки 5 о (сл. 3.) = 5 вратнице 5 цев

Профил како га сад извршује општина је: као сл. 2.

Као што се види, оно што ми предлажемо није компликованије но ово; а може да се заштеди преко 20 см. копања, што би са оних 30 — 40 колико је откопано с ниже стране износило око пола метра, а то је знатна уштеда. Околни грађани тад не би имали да подзиђују своје ограде; а они, који имају куће на рогњевима, не би имали много да подухваћају темеље. За општину би било можда мало скупље, али за грађане и улицу много подесније. Нико не би приметио денивелацију улице.

Можда је ово све доцкан што предлажемо. Да је општина овај мало необичан случај пре свог решења изнела у техн. листу можда не би било доцкан. Али и овако мислимо да ће се приликом извршења канализације ово моћи поправити. — У опште бисмо предложили општини да се у сличним необичнијим питањима посаветује с инжењерским удружењем. Ступци нашег листа стоје јој на

расположењу. Ј

. _АГРИКУПТУРА Ново азотно срество за ђубрење које се фабрикује од атмосферског а301а,

Питање о нагнојавању земље гнојемј који би се добијао од атмосферског азота није ни мало ново, | јер има већ три до четири године како се те соли употребљују у агрикултури. Па ипак с обзиром на малу количину ове врсте гноја, која је до сад употребљена, њихов начин употребе, њихов прео-