Srpski tehnički list

— 415 —

Сличне завојнице су употребљене и у Пешти. А колико се времена губи око ранжирања без завојнице најбоље се види код наших Београдских трамваја код Славије и на Калимегдану, на Теразијама и у Топчидеру.

Још да напоменемо неколике карактеристике код појединих пруга.

Прва пруга, бр. 1. пролази готово паралелно · са реком Сеном кроз средиште вароши где има највише трговине и промета. У западном делу свом пролази кроз отмени део Париза и везује средину вароши са Буљонском шумом и Венсенском шумом. Оба су краја у близини станица старе прве појасне железнице. Сем тога додирује и главну станицу Парис—Лијонске пруге као и Венсенске пруге. Даље пролази кроз Кџе де Клуон, поред општинског дома, Лувра, Пале-Ројала. Пролази испод Р]асе де ја Сопсогде и дивне улице Сћатрз Ејузеез. Обилази триумфални лук на Расе де !' ЕјоЏе. Пруга ова пролази испод два главна канала. Услед тога је местимице пруга спуштена до 6м. испод водостања реке Сене и 4,5 м. испод подземне воде. Она се укршта с другим пругама али има увек свој засебан колосек у завојницама за укрштање.

Пруга је готово сва под земљом само при прелазу пловног канала 56 Машп излази код РЈасе де ја Вазне изнад површине земље. Ова пруга има осамнаест постаја које су у просечном размаку од 607 м. Највећма су размакнуте станице аге де [1јоп — Р1асе де ја Вазе = 889,10 метара а најмањи је размак између Гопоге и Раја Коуа! = 356,58м.

Завршна станица испод Сошз де Мишсеплез у вези је с тунелом за оставу вагона. Тунел има 4 колосека и 400м корисне дужине. Други тунел везује ову станицу са оближњом радионицом за оправку и најзад посредно је у вези и са појасном железницом која је у тој околини на насипу од 450 мм. Овим распоредом створена је могућност да се с поља доводе нова возна срества а опет с пруге покварена кола лако се изранжирају до радионице. Свих осам пруга су међусобом згодно спојене те је то могуће дакле за све пруге редом. Друга радионица је на крају линије бр. 3.

Линија бр. 2. север.

(Роте Рацрћпе — РЈасе де 1а Маноп)

Почиње код Ропе — Папрпе где је станица са завојницом и подилази испод завојнице пруге Бр.

2 југ. и линију бр. 1 испод Атс де Тпот!. Одатле иде испод спољашњих булевара који

су 43 м. широки и имају коловоз по 12,5 м. широк (Сопше аПее) што ј грађења.

Недалеко од парка „Мопсеаш“ прелази пруга преко тунела западне железнице. У тунелу ове пруге има 6 колосека. Управа западне железнице још има у плану да испод поменутог тунела изра-

је много олакшало рад око

ди још један тунел за два колосека, те би на том месту било три тунела једно испод друго. Близу „Мопштапе-а“ излази варошка железница као надземна на дужину од 2,07 км. Укршта се с линијом бр. 4, широке усеке северне и источне железнице и канал 56 Машп са суседном варошком пругом Бр. 7. Подилази испод пруге бр. 3. и везује се с овом на згодном месту нарочитим тунелом, како би се возни материјал могао лако пренети у радионицу за оправку. Северна појасна пруга бр. 2. завршује се испод Рјасе де ја МаНопа! где се стичу 12 улица. Станица је велика завојница која се припија уз станицу пруге бр. 1. Један крак завојнице подилази испод улице „Ауепџе де РаШеђоцто-а други крак испод Вошеуага сћагоппе и Ауепџе ди Егдпе. Проширени облик завојнице изабран је зарад тога да би се добили већи лолупречници кривина а са тим и веће брзине, јер се већ показало код прве пруге, која је 1900. године била предата саобраћају, да се није добро показала, што је употребљен 30 м. полупречник. Поред тога било је лакше одвојити галерију са четири колосека за вагоне, која има 400 м. корисне дужине. Сем овог тунела за оставу вагона која служи за пругу бр. 1. ибр. 5; још су израђена два тунела на један колосек који служе само за линију бр. 2. по 100м. дужине. Ту су требали да се склањају оштећени возови како би се прекид саобраћаја што могућно већма скратио. Један тунел лежи у правцу Р]асе де Ја Мапоп одмах иза станице Рјасе Вјапсће а други непосредно испод станице Кие де ВеПуШе. Ту је требао да се склони воз који је 10. августа почео горети, али је погрешном маневром улетео у станицу ВеПем е те изгорео у главном тунелу.

Линија број 2 (север) на свом делу ван земље на Вошеџагта Вагђез достиже своју највишу тачку, Ту леже шине на коти 67 м, изнад мора дакле 40 м. изнад површине реке Сене. Пруга је туда проведгна кроз прилично незгодан терен. Две подземне станице положене су врло дубоко услед тога што су морале бити постављене испод других тунела. Те дубоко положене станице су: Рјасе де 1 ЕгоПе п Реге Гасћајве, код којих горња површина шина лежи 13.5 м. испод уличне калдрме.

Готово све надземне станице имају према калдрми махом много подесније положаје. Услед тога што се пруга лако прилагођава земљишту, уздужни јој је профил врло испреламан, те се на' штету естетике јако истиче циљ чисте практичности. Чак су и сами мостови у јаким падовима. Тако на прелазу преко северне железнице има два моста по 75,25 м распона. Један је хоризонталан а други у нагибу 24,20, а од целе надземне пруге једва је 569/0 хоризонтално а осталих 449) су у нагибима до 40%/ Код доцније грађених деоница тежили су да се ова погрешка избегне. Јер већ на јужној појасној желе-