Srpski tehnički list

— 417 —

Природно је даће у опште ова бројна вредност расти са издржљивошћу на притисак, која ни у ком случају не зависи само од ње, него још и од особине самог камена, која се може узети као његова „жилавосш,“ Да би доказали како се по неки пут бројна вредност јако разликује од обичне сразмере према издржљивости притиска, узећемо један пример, "при коме се ова разлика у необичној мери представља, а тиче се две врсте гранита извађених из каменолома код Хаузенберга, у Баварској, од којих ћемо први означити као „плави.“ а други као „зелени“ грашит, сем тога на први поглед — овај други гранит разликује се од првог, што му је састав од много ситнијих зрна.

После извршених шест опита са плавим гранитом, који је имао 2.65 просторне тежине — добивен је као средњи резултат за издржљивост на притисак 18.42 кг.јк. С. М. даље глачањем по Баушингеровој методи губитак 9.50 гр. и бројна вредност 161.50 Међутим опитом са зеленим гранитом који је имао 2.68 просторне тежине изнела је издржљивост на притисак 2776. кг.јкем. губитак глачањем 9.10 гр. и бројна вредност 995. Према томе док је сразмера издржљивости на притисак 1:1.50 то је сразмера бројне вредности 1:6,16; те тако не само да је уочљива превага зеленог граннта према плавом из других опита, но при сравњењу бројне вредности иста се још више испољава. Да ли ће се ова. превага на одговарајући начин и у пракси по: казати, то за сада не можемо ценити, док се при: меном обе врсте камена при грађењу друмова не утврди.

У опште можемо рећи, да је издржљивост камена веома различна, и то не само према врсти камена једног према другом, него и код веће групе камења разних каменолома издржљивост је веома различна. Ово се може опазити код свију врста камења којих је састав неправилан и који садрже жиле, пукотине и т.п, Уплив ових неправилности на тврдоћу камена приликом опита јако се примећује; камење које при испитивањима даје разне резултате, а при том кад су опити вршени са малим бројем коцки, те је средња вредност врло различна онда и само испитивање зависи од многих случајности. Но при свем том овим опитима са ударцима морамо се прилагодити ако у опште желимо да изнађемо средњу вредност издржљивости. Држимо ипак да ова различност у добијању појединих вредност, не треба да умањи вољу даљем испитивању, но напротив да буде подстрек даљем раду. јер ће нас упутити и допринети да најзад добијемо тачно мишљење о својствима појединих врста камења. Морамо напоменути и ту околност, да више пута код неке врсте камена ова разлика појединих бројева није већа но што се добија обичним испитивањем материјала,

Неко гранитно камење има готово исту сразмеру код више комада. Ако посматрамо — сем поменутог зеленог гранита. — других десет врста гранита добивених са разних крајева Немачке, то ћемо добити као средњу бројну вредност 216.70 коју можемо усвојити као мерило за гранит у погледу издржљивости од удара.

Код базалта ова поменута различност још је већа, јер при опитима нашло се, да је од шест коцки једног базалта добијена бројна вредност 1399 док код веома кртог парчета та је бројна вредност само 15'., а средња вредност код свих шест коцки 766. Код других проба правог базалта добивени су ови резултати средњих бројних вредности: 675. 766. 819. 555. 263. 270 и 300.

Врло је ниска бројна вредност код пешчара јер иста се показала између 15 и 25, добивено опитом са три врсте камена.

Кречњак није још ни испитан.

Код вештачког каменна вршен је опит са две врсте и добивена је бројна вредност 128.0 и 128.50 цементне коцке у сразмери 1:38, испитиване су после 5, месеца и показале су бројну вредност 10.60 а издржљивост на притисак 336 кг/к,см. Према овоме нама се чини да је непрактично узимати бетон за подлогу испод шина варошког трамваја јер је бетон веома осетљив према ударцима што доказују горњи ниски бројеви при опиту са цемент коцкама.

Премда су сви наведени опити вршени са малим бројем примерака, то ипак заслужују пажњу стручњака. Да ли ће пак ова посматрања допринети да се са овом „бројном вредношћу“ «реше питања о својствима материјала и о употреби камена при грађењу друмова, то ће зависити и од рада надлештва, којима је поверено грађење и одржавање друмова.

„ЦБ. МИН. ГРАЂ.“

Рачунање армираних таваница од опека (цигала)

Министар грађевина у Пруској издао је 21. јан 1909. године распис по коме се при рачунању таваница озиданих у опеци (цигли) и армираних гвожђем има рачунати, да је размера модула еластичности гвожђа и камена

Бе Ез

док је та размера код армираног бетона п=15.

== ===25